• DOLAR 32.575
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2430.659
  • ...
Zeynel Abidin Camisi restore ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Peygamber Efendimizin 15. kuşak torunu olan Hz. Zeynel Abidin ve kız kardeşinin türbelerinin içinde bulunduğu Nusaybin'deki Zeynel Abidin Camisinde Diyarbakır Vakıflar Birliği tarafından restore ve röleve çalışmaları yapılıyor.
Restorasyon çalışmalarının yapıldığı Zeynel Abidin Camisinin İmamı Metin Hoca, çalışmaların yapıldığı yerin Peygamber Efendimizin soyundan gelen Hz. Zeynel Abidin'in türbesi olduğunu söyledi.

Zeynel Abidin Camisi hakkında bilgi veren Metin Hoca, "Burada, kapı üzerinde ebcet hesabına göre yazılan bir kitabe var. O kitabeye göre 1175 yılını takriben ifade etmektedir. Bu zat buraya gelip burada yerleşti ve burada vefat etti. Bu zatın kız kardeşi Hz. Sitti Zeynep burada metfundur. Her yerden buraya ziyaretçiler gelir. Bazı dış devletlerden dahi ziyaretçiler gelip burayı ziyaret ediyor. Mesela komşu ülkelerden İran, Suriye, Irak gibi ülkelerden ziyaretçiler gelir. Burası Peygamber Efendimizin soyunda olan bir zatın burada olması hesebiyle sık sık ziyaret ediliyor. Türbe gibi değil de Peygamber Efendimizin torunu olduğu için ziyaret ediliyor. İşte burada başka bir şeye dikkat çekiliyor. Burada aynı zamanda Hristiyanlar da var. Hemen yanı başımızda dünyanın ilk üniversitesi sayılan Mor Yakup klisesi mücavirdir. İşte burada olan iki dinin birbirine olan saygınlığını gösteriyor. Kilise buradan daha eski onlar Müslümanlara, Peygamber Efendimizin torununa burada yer verdiler. Daha önce burası medrese olarak hizmet vermiştir. Cumhuriyet döneminde hata ilk okul olmuştur burası. " dedi.

İnanç ve Kültür Parkı inşa edilecek
Söz konusu mekan için Kültür İnanç Parkı gibi bir projenin olduğunu söyleyen Metin Hoca ; "Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve belediyenin iş birliği ile burada bir bahçe inşa edilecek inanç ve kültür parkı adı altında bir bahçe inşa edilecek. İki dinin sorunsuz nasıl yaşadığını gösteren bir örnektir."ifadelerini kullandı.

"Peygamber Efendimizin 15. kuşak torunudur"
Hz. Zeynel Abidin ve kız kardeşinin türbelerinin burada olduğunu söyleyen Metin Hoca, "Zeynel Abidin Peygamber Efendimizin 15. kuşak torunudur. Dışarda L şeklinde bir medrese vardır. Buranın tam olarak ne zaman yapıldığını tarihi hakkında bir bilgi yoktur. 1175 olarak ifade ediliyor ama bu da Zeynel Abidin'in gelişi midir yoksa buranın inşası mıdır tam olarak bilinmiyor. Burada şuan da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore altına alınmıştır. Bu restore şöyle olacak betonarme yani çarpık bir şekilde yapılan betonarmenin yıkılıp eski tarihi dokuyu ortaya çıkarmak hedefleniyor. İnşallah burada güzel bir şey olacak. Bahçesi düzenleniyor. Aynı zamanda komşumuz olan kilisede de restorasyon çalışması var. Bu restorasyon Ramazan ayından önce başladı önümüzdeki 2015 'in Şubat'ına kadar yani yaklaşık 600 gün sürecek." ifadelerine yer verdi.

"Hz. Selman'ı Farisi burada bir müddet ibadet etti"
Hz. Selman'ı Farisi'nin yeni bir Peygamber çıkacağını duyduktan sonra Hz Muhammedi aramaya çıktığını söyleyen Metin Hoca, "Yeni bir peygamber bekleniyor diye duyduktan sonra buraya gelir bir müddet ibadet yapıyor. Burada bir müddet kaldıktan sonra burada bulunan rahip vefat edecekken onu başka bir Rahibin yanına gönderiyor. Onun yanında bekle arkadaşımdır. Orda da bir süre ibadet ettikten sonra gide gide Peygamber Efendimizi bulup iman ediyor. Ve bu dinle şerefleniyor. "şeklinde konuştu.

"Eskiden hacılar burada istirahat ederek hacca giderlerdi"
Zeynel Abidin Camisinin uğrak yeri olduğunu söyleyen Metin Hoca;" Bir bakıma yol güzergahları olduğu için gelip burada bir müddet dinleniyorlardı. Burada vefat eden hacılar Nusaybin'in batısında bulunan mezarlığa defnediliyorlardı. Hata o mezarlığın ismi hacılar mezarlığı diye adlandırıyor." adlandırılıyor. ( Halil Akbalık - Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir