• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Köylerde Eski İsim Heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bazı il ve ilçelerde yaşayan halkların yıllardır çektiği `isim sancısı`, açıklanan demokratikleşme paketiyle yerini heyacan ve belirsizliğe bıraktı. Değişime sıcak bakan yerler arasında Bilecik, Güroymak, Aydınlar bulunurken, Rize, Güneysu, Evren ve Düziçi sakinleri yeniden değişiklik yapılmasını istemiyor.

EVREN KENAN EVREN`İN DEĞİL

Başkentin Evren adıyla bilinen ilçesi, 1982 yılından önce Çıkınağıl olarak biliniyordu. Ancak 12 Eylül`ün ardından `yöreye faydası olur` diye Kenan Evren`e ithafen Evren olarak değiştirildi. Paketin getirdiği eski adlara dönüşten faydalanıp faydalanılmayacağı sorulan Evren Belediye Başkanı Nedim Keskin Evren ismini artık kabullendiklerini ifade ederek şunları söyledi: `İlçemizin ismini Kenan Evren`in soyadı olarak değil, dünya, kainat anlamıyla benimsiyoruz ama halktan böyle bir talep gelirse görüşüp gerekeni yaparız`

BİLECİK YERİNE ERTUĞRUL

Yaygın kanaatin aksine Türk tarihini yansıtan isimler de değiştirilenler arasında bulunuyor. Bilecik`in 1926 yılından önceki adı `Ertuğrul` Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, eski isme dönüş konusunda halkın görüşünün çok önemli olduğunu belirterek, `Gönlümüz buranın Ertuğrul adını almasından yana ama uzun yıllardır Bilecik yerleşmiş bir isim. Belki şehrimizde bir referandum da yapılabilir` dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL`ÜN SELAMLADIĞI NORŞİN

Yarım asır öncesine kadar `Norşin` olarak bilinen Bitlis`in Güroymak`ı 2009`da ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül`ün `Norşin` selamlaması da o dönem değiştirilen isimleri yeniden gündeme taşımıştı. Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, `Pakete istinaden ilçemizin Norşin ismiyle resmileşmesini istiyoruz.` diye konuştu.

HALK ZATEN `TİLLO` DİYOR

Siirt`in Aydınlar ilçesi de hala halkın hafızasında Tillo olarak yaşatılıyor. İlçenin belediye başkanı mesut Memduhoğlu demokrasi Paketi`nde çıkan kararı olumlu bulduğunu belirterek, `Halk zaten Tillo diyor. Yeni nesil bile işin doğrusu Aydınlar`ı pek kullanmıyor. İnşallah en kısa zamanda tekrar Tillo olur` dedi.

Eski isimlerin yeniden kullanılmasıyla ilgili bazı yerlerde net bir duruş da bulunmayabiliyor. 1983 yılında önce Adana`ya ardından Osmaniye`ye bağlanan Düziçi ilçesi de eski adına dönme noktasında hala kararsız. `Halkın rahatsız olduğu` gerekçesiyle 1992 yılında da Toros ismini almak için başvuran ancak isteği kabul edilmeyen Konya`nın Ahırlı ilçesi de paketin ardından yeni ismini alacağı günü iple çekiyor.

Rizeliler Lazistan`a razı gelmez

Demokratikleşme paketinde yer alan `yer isimleri iadesi` maddesinin ilk sinyalleri Başbakan Erdoğan`ın kendi memleketi Rize`nin Güneysu ilçesini `dereli` anlamına gelen eski adı Potomya şeklinde anmasıyla gündeme gelmişti. Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, yeni jenerasyonun eski isimleri bilmediğini, zaman zaman kendilerin de halkın da Potomya ismini kullanmakla beraber, artık Güneysu`ya alışıldığını söyledi.

Eski isme dönerek yeniden karışıklığa sebep olmak istemediklerini kaydeden Minder, yasal olarak mümkün olsa da ilçelerinin ismini Potomya yapmak için başvurmayı düşünmediklerini belirtti. Rize ile ilgili bir diğer ilginç değişim de şehrin ismi. Osmanlı`nın Batum ve Doğu Karadeniz`i kendi topraklarına katmasının ardından Lazistan Sancağı olarak anılan bölgenin, 1921 yılında büyük bölümü Türkiye, küçük bölümü Gürcistan sınırları içinde kaldı. 1925`te Lazistan Sancağının yerine Rize ili kuruldu.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, halkın yüzde 90 civarının şehrin adının değiştirilmesini istemeyeceğini ifade ederek, `Böyle bir girişime halkın kendisi de razı gelmez. Ancak ismi değiştirilen ilçe ve köylerin böyle bir girişimde bulunabilir` dedi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir