• DOLAR 32.527
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2429.704
  • ...
BM’ye Ültimatom
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hırvatistan, Karadağ ve Arnavutluk’u kapsayan 3 günlük ziyareti esnasında Akit Ankara Temsilcisi Yener Dönmez’e önemli açıklamalarda bulundu.

Gezi olayları paralelinde İstanbul için kaotik bir algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Davutoğlu, ancak tüm bu olaylara rağmen Birleşmiş Milletler ve diğer platformlarda bu algıyı ortadan kaldıran gelişmeler elde edildiğini söyledi. Birleşmiş Milletler içerisinde veto yetkisi olan 5 daimi üyenin bu yetkilerini dünya barışını ve adalet anlayışını dikkate almadan kullanmalarının artık ciddi rahatsızlıklar meydana getirdiğini söyleyen Davutoğlu, “İstediğimiz şu, ya veto hakkı tümüyle kalkmalı; ya da bu olamayacaksa en azından üçte iki çoğunlukla kararlar alınabilmeli. BM daha demokratik bir yapıya geçmeli.” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ DÜNYA’NIN MERKEZİ İSTANBUL OLUYOR

BM’nin daha demokratik bir noktaya çekilmesi amacıyla Türkiye’nin girişimlerinin devam etmekte olduğu bilgisini veren Davutoğlu, yeni bir ittifakın doğduğunun ilk sinyallerini de verdi. Buna göre Türkiye, Endonezya, Meksika, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Kore, Pakistan ve Güney Afrika’nın başını çektiği ülkeler ‘MIKTA’ adı verilen yeni bir ittifakın temellerini atmak üzere çalışıyorlar. 2014 yılı içerisinde ortak deklarasyonun açıklanması bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin çalışmalarının çok boyutlu olarak devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, 2014 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da toplanacağı, 2015 yılında G20 zirvesinin yine İstanbul’da toplanacağı bilgisini verdi.

TÜRKİYE, DEMOKRASİLER ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Bu arada bir taraftan da demokrasiler üzerine çalışmaların devam ettiğini kaydeden Dışişleri Bakanı, “Avrupa demokrasisi statikleşiyor. Ancak öte yandan dinamikleşen, ciddi devinim gösteren, önemli ivme kazanan demokrasiler var. Mesela Güney Afrika ile bu konuda müzakerelerde bulunuyoruz. Türkiye, Endonezya, Meksika, Güney Afrika Cumhuriyeti, Brezilya, Hindistan, Pakistan ve yüksek nüfuslu devinimli demokrasiler arasında bir bağ kurmak istiyoruz. Bunlar büyük güçlüklerle demokrasilerini yaşatmaya çalışan ülkeler. Yerleşik, statik değil de daha dinamik daha çoğulcu demokrasiler olmak durumundalar. Bunların hepsi kendi bölgelerinde demokrasiyi sürükleyebilecek ülkeler. Dünya demokrasisinin geleceği daha çok bunlardaki başarı veya başarısızlığa bağlı” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ İKİRCİKLİ TUTUM İÇERİSİNDE”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu şöyle devam etti: “Mesela Mısır da böyle bir demokrasi olma yönündeydi ama önü kesildi. Yani bu blok; kendi halkıyla barışık şekilde ne kadar gelişirse dünya barışına da o kadar büyük katkılar sağlar. Mısır olayında ve Ortadoğu’daki demokrasi konusunda Avrupa Birliği ikircikli tutum takındı. Sınıfta kaldı. Daha net tutum takınan ülkelere ihtiyaç var.”

OYDAŞMA GRUBU 2014’TE HAREKETE GEÇİYOR

Türkiye’nin BM Genel Kurulu’ndaki ‘Oydaşma İçin Birlik Grubu’ içerisinde önemli etkinliği bulunduğuna dikkat çeken Davutoğlu, bu grubun da dünya barışı ve demokratikleşme için harekete geçmek üzere olduğu bilgisini verdi. Davutoğlu şunları kaydetti: “Biz vetosuz Güvenlik Konseyi modeli öneriyoruz. Türkiye, Çin, İtalya, Pakistan, Güney Kore, Kostarika, İspanya, Meksika, Japonya gibi 13 ülke grubumuzda bulunuyor. Gelecek sene içerisinde yine bu grupla da önemli bir toplantı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Dünyanın daha demokratik bir sistem arayışı içerisinde olduğu artık görülüyor. Bu arayış ve çabalar bir araya geldiğinde önemli sonuçlar doğacak. Bu ülkelerle birebir görüşmeler gerçekleştirdik. Dünyada daha halka dayalı yapıların güçlendirilmesi noktasında bir anlayış üzerinde ilerliyoruz.”

GRUP TÜRKİYE’NİN İNİSİYATİFİNDE GELİŞİYOR

BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi bulunan Çin’in neden bu grubun içerisinde bulunduğu sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, Çin de bu grubu önemli bir alternatif olarak gördüğünü sözlerine ekledi. Oydaşma grubunun Afrika Grubu ile de temas halinde bulunduğunu bildiren Bakan Davutoğlu, “İstediğimiz şu, ya veto hakkı tümüyle kalkmalı, ya da bu olamayacaksa en azından üçte iki çoğunlukla kararlar alınabilmeli. BM daha demokratik bir yapıya geçmeli. Bu konuda girişimlerimiz var. Türkiye’deki toplantıları bu amaç içinde düşünüyoruz.” Dünya demokrasisinin geleceğinin bu gibi çalışmalar ile sağlanabileceğini söyleyen Davutoğlu, halka dayalı yönetimlerin güçlendirilmesinin demokrasinin başarısının temeli olduğunu belirterek Türkiye’nin bu noktada inisiyatif aldığını bildirdi.

“ORTADOĞU İÇİN HENÜZ GEÇ DEĞİL”

Güney Amerika ülkelerinde demokrasinin aldığı önemli mesafeyi işaret eden Davutoğlu, bu gelişimin 80’lerde hayal dahi edilemeyeceğini; ancak bugün bu noktaya gelindiğini; aynı şekilde Ortadoğu’daki sürecin ne kadar zorlu da olsa başarıya ulaşacağına inandıklarını ifade etti.

TÜRKİYE HER YERDE ETKİN

Ortadoğu bölgesinde yaşanan hararetli gelişmelerin Türkiye’nin dikkatini diğer bölgelerden azaltacağı anlamına gelmediğini de belirten Davutoğlu şöyle devam etti: “Şimdi Ortadoğu’da büyük bir değişim yaşanıp dikkatler oraya verilmişken biz diğer bölgeleri de ihmal edemeyiz. Afrika ve Balkanlar’da da temaslarımız sürüyor. Türkiye, Bosna Hersek, Sırbistan üçlü mekanizması sağlıklı bir şekilde işliyor. Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından oluşan 6 devlet arasında bulunan Kosova’nın Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nden dışlanmasını mesela Türkiye önledi. Kosova Dışişleri Bakanı bizden rica etti. Kosova ilk defa New York’taki toplantıya katıldı. Sırbistan bunu engelliyordu. Bu aşılmış oldu. Bu önemli bir kazanımdır.”

BALKANLAR TURU DOLU DOLU GEÇİYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Avrupa’da Enerji Güvenliği” forumu için dün geldiği Hırvatistan’ın Dubrovnik kentindeki temaslarını tamamlayarak, Karadağ’ın Budva kentine geçti. Budva’daki temasları öncesi gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Balkanlar’da son dönemlerde önemli gelişmelerin yaşandığını ve yapılan seçimlerden sona kurulan yeni hükümetlerin olduğunu ifade ederek, bu kapsamda 3 günlük Balkanlar turuna çıktığını kaydetti. Balkanlar turuna, Dubrovnik’te Cumhurbaşkan İvo Yosipoviç ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç ile yaptığı görüşmelerle başladığını ifade eden Davutoğlu, ayrıca bu kentte düzenlenen “Avrupa’da Enerji Güveliği” konulu konferansa katıldığını hatırlattı. Davutoğlu, konferansa bölge ülkelerinden 9 bakanın katıldığını ve çok önemli bir toplantı gerçekleştirildiğini vurguladı.

“ASIRLAR SONRA TEKRAR BAYRAĞIMIZ DALGALANACAK”

Bakan Davutoğlu, Dubrovnik’teki temasları kapsamında Belediye Başkanı Andro Vlahuşiç’in misafiri olarak kenti gezme fırsatını bulduklarını da dile getirdi. Dubrovnik’in çok sevdiği bir şehir olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu, bu kentin Osmanlı tarihinde de önem taşıdığını dile getirdi. Davutoğlu, Dubrovnik’in tarihte Venedik ile Osmanlı arasında bir tampon şehir olarak asırlarca açık şehir hüviyetinde tüccarların rahatlıkla çalıştığı bir yer olduğunu hatırlattı. Belediye Başkanı Vlahuşiç’in kendisinden “THY’nin Dubrovnik’e sefer başlatması ve İstanbul ile ‘kardeş şehir’ olması yönünde talepte bulunduğunu belirten Davutoğlu, önceki akşam yaşanan gelişmeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu talep üzerine ben THY Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hamdi Topçu’yu aradım. Gelecek yaz itibariyle Dubrovnik’e sefer yapma kararı aldık, kendisi de uygun gördü. Bunu masada aktarınca büyük mutluluk oldu. Arkasından da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’la görüştüm, Dubrovnik’le İstanbul’u ‘kardeş şehir’ olmasını prensipte onayladığımızı teyit ettik. Bu iki kazanım olunca ben dedim ‘şimdi biz de sizden bir şey talep edeceğiz. Bu tarihi şehirde bize bir ev tahsis edin’. Bunun üzerine beni ‘fahri hemşehri’ yaptılar, sonra da uygun gördüğümüz bir binayı bize tahsis edecekler ve burada bir Türkevi kuracağız, bir açık müze gibi. Bize tahsis edilecek ‘Türkevi’ bir Türk müzesi olarak tanzim edilecek. Dubrovnik çok büyük bir turistik destinasyondur, günde sadece gemiyle 60 bin kişi geliyor. Bizim açımızdan tanıtımımız itibayeriyle çok iyi olacak. Hem Dubrovnik kazanacak hem de biz. Dubrovnik’te asırlar sonra tekrar bayrağımız dalgalanacak.”

DAVUTOĞLU, LUKŞİÇ İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Budva’da Karadağ Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve AB Bakanı İgor Lukşiç ile görüştü.

Lukşiç ile görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Suriye’de kimyasal silah kullanıldı, hava bombardımanı yapılıyor, bu acıları yaşamış Balkanlar halkları bugün Suriye’de yaşananları daha iyi anlıyorlar. Ümit ederiz artık Balkanlar’daki bu tecrübeler Suriye’de yaşandıktan sonra benzer kayıtsızlıklar yaşanmaz” dedi.

Davutoğlu, ayrıca Karadağ’ın Bar ve Ulçiny kentlerindeki tarihi mekanları ziyaret etti. Davutoğlu, daha sonra Osmanlı döneminde inşa edilen Bar’daki tarihi Ömer Başiç Camii’nde cuma namazını kıldı ve Adriyatik kıyısındaki tarihi Denizciler Camisi’ni de ziyaret etti.

Bakan Davutoğlu, daha sonra Karadağ’daki temaslarını tamamlayarak, Arnavutluk’a hareket etti.

YENİ AKİT
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir