• DOLAR 32.51
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2432.484
  • ...
Suriye Tezkeresi Meclis`te kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 TBMM Genel Kurulu`nda, Suriye`ye ilişkin hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.

TEZKERENİN GEREKÇESİ ÇOK FARKLI
Hükümet, Suriye tezkeresini TBMM`ye gönderdi. Ancak, hükümete Suriye`ye Türk askeri gönderme yetkisi veren tezkerenin, geçen yıla göre çok farklı bir gerekçesi var.

Bu yılki gerekçe, Suriye`de rejimin kimyasal silah kullanması ve bunun Türkiye`nin ulusal güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdit. Hükümete, gerekli gördüğü hallerde Türk asker gönderilmesi yetkisi veren tezkerenin süresi, bu kez de bir yıl olarak belirlendi.

MHP`DEN TEZKEREYE DESTEK
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, partisinin Suriye tezkeresine olumlu oy vereceğini belirterek, "Türkiye`nin ya da ordumuzun zaafa uğrayacağı noktada, bunun vebalini taşımak istemeyiz" dedi.

Halaçoğlu, AA muhabirinin sorusu üzerine, bugün TBMM Genel Kurulu`nda görüşülecek Suriye tezkeresiyle ilgili partisinin tutumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hükümetin Suriye politikasını reddettiklerini ve böyle devam ettikçe eleştirmeye devam edeceklerini dile getiren Halaçoğlu, tezkere meselesine ise "milli menfaat" açısından baktıklarını söyledi.

Hükümetin politikalarını tenkit etmelerinin, ulusal menfaat noktasında tezkereyi reddedecekleri anlamına gelmediğini ifade eden Halaçoğlu, "Türkiye`nin ya da ordumuzun zaafa uğrayacağı noktada bunun vebalini taşımak istemeyiz" diye konuştu.
Halaçoğlu, tezkereye "evet" oyu vereceklerini kaydetti.

Başbakanlık Tezkeresi üzerine ilk sözü, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş aldı.

TANSİYONU YÜKSELTEN SÖZLER
MHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, bölgede bir askeri müdahale söz konusu olmamasına rağmen istenen yetkinin gereksiz olduğunu belirterek, "Analar ağlamasın diye vatan savunması rafa kaldıracaksın. Suriye için anaları ağlatacaksın? Rahmetli Erbakan`ın sözleriyle anlatayım da anlayın. Hadi oradan, hadi oradan" dedi.

Başbakanlık Tezkeresi`ne ilişkin yaptığı konuşmada ilk olarak MHP`nin her zaman dış politikayı "Milli siyaset" olarak gördüğünün altını çizen Türkeş, "Partimiz gayri milli kesimlere hizmet edenlere destek vermemiştir" diyerek şöyle devam etti:
"Bu ülke milli mücadelesini yapmış, Kurtuluş Savaşı`nı tüm yokluklara rağmen gerçekleştirmiştir.
 
O döneme ilişkin fotoğrafları gözünüzün önüne getirin. Bizler savaşı bilen bir milletiz. Biz her zaman barışı savaşa tercih eden bir milletiz. İktidar Suriye`deki iç savaşa gereğinden angaje olmuştur. 1 yıl önce görüştüğümüz ve destek verdiğimiz tezkere ile bugün görüştüğümüz arasında dağlar kadar fark vardır. Ortadoğu`da lider olma iddiasıyla yola çıkan AKP, tamamen dışlanmış durumdadır.

Netice itibarıyla Rusya kimyasal silahların imhası önerisiyle, ABD`yi rahatlattı. Askeri müdahale ihtimalini ortadan kaldırdı. Böylece önümüzdeki süreçte Suriye için bir asker gönderme süreci söz konusu değildir. Olası angajmanda da gereken cevap bugünde verilmekte, gelecekte de verilecektir. AKP`nin dış politikada başarı yalanında da sonuna geldik.

Suriye sınırı El Kaide ve PKK arasında paylaşılmıştır. Bu ayıptan AKP iktidarı birinci derecede sorumludur. Sayın ilgili bakana soruyorum. Suriye sınırında hangi Esat yanlısı vardır. Hangi suriye kaynaklı saldırıdan bahsediyorsunuz. O bölgedeki kör kurşunlar, El Kaide ve PKK kaynaklı olduğunu bilmediğimizi mi sanıyorsunuz? Kimyasal silah konusu doğrudur.
 
Ama bunu kullananların sizin yandaşlarınız olduğu ortaya çıkarsa ne yapacaksınız? Tezkeredeki gerekçeler önümüzdeki dönemde AKP`nin daha saldırgan tavır takınacağını gösteriyor.

Kendinizi tüketme çabanızı keyifle izliyoruz. Ancak Türkiye`yi tüketme olunca bunun karşısındayız. Dış politikada temel amacımızın Milletin ve Devletin çıkarları olduğunu söylemiştim. Bölgedeki kriz, vatandaşımıza `günceleme` yani zam olarak yansımaktadır. Bu manzaranın anlamı, emek hırsızlığı, gasptır. Millet savaş istemiyor. Millet sözüm ona dinamik dış potikalarınızı istemiyor. Analar ağlamasın diye vatan savunması rafa kaldıracaksın. Suriye için anaları ağlatacaksın? Rahmetli Erbakan`ın sözleriyle anlatayım da anlayın. Hadi oradan, hadi oradan."

MİLLİ SAVUNMA BAKANI TEZKEREYİ ANLATIYOR
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, `Suriye`de kimyasal silah kullanıldı teyit edilmiştir. Vahşet kimyasal saldırıyle başlamadı. Toprak bütünlüğü korunan bir Suriye bizim için önemlidir.` dedi.
İŞTE SURİYE TEZKERESİ...
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir