• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
Bingöl'de Alevilik Sempozyumu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Bingöl Üniversitesi bünyesinde düzenlenen Alevilik Sempozyumu bugün başladı.3 gün sürecek sempozyuma alevi dedeleri ve akademisyenlerin yanı sıra vatandaşlar ve STK'larda katıldı. Açılış konuşmasını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın yaptı. Konuşmasında birlik ve beraberliği değinen Yılmaz, yeni açıklanan demokratikleşme paketi hakkında da bilgi verdi.

 

' En önemli görevimiz farklılıkları bir arada yaşatabilmek'
Bu tür çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Yılmaz,"Gerek Tunceli Üniversitesinde gerek Bingöl Üniversitesi'nde Kürtçe (Kurmanci, Zazaca) konusunda, Alevilik konusunda önemli çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Bu toprakların gerçeği olan konularda son derece önemli köprü vazifesini gören konularda çalışmalar yapıldığını görmek, bir hükümet üyesi olarak bizleri memnun ediyor. Ve hocalarımızı tebrik etmek istiyorum. Ben ilahiyatçı olmadığım için bu konularda söz söyleyecek değilim. Bir siyasetçi olarak en önemli görevimiz farklılıkları bir arada yaşatabilmek. Toplumun barış ve huzur içinde faklılıklarının bir arada yaşayabileceği bir ortam oluşturmak. Bu farklılıkları çatışma, kavga ve şiddete konu yapmamaktır. Tam aksine bu farklılıkları bir zenginlik olarak algılamak ve huzurlu bir ortamda yaşmak için çaba sarf etmek. Bunun yolu demokrasiden geçiyor." Dedi.

'Her şeyin ötesinde hepimiz insanız'
Ortaklıklara da ihtiyacın olduğu gibi faklılıklara da ihtiyacın olduğunun altını çizen Yılmaz daha sonra, "İkisini bir ve aynı anda vurgulamamız gerek. Aslında ortak noktamız hepimiz insanız. Aleviliğinde bir özü varsa insan unsuru bence özünü teşkil ediyor. Her şeyin ötesinde hepimiz insanız. Bu büyük bir ortaklıktır. Diğer tarafta 100 yıllardır aynı kültürü taşıyoruz. Hepimiz aynı hukuka tabi, hepimiz 1.sınıf ve eşit vatandaşlarız. Bunun yanında dinler, mezhepler ve etnik aidiyetlerimiz faklı olabilir. İşte bu anlamda ortaklıklarımızı ve farklılıklarımızı aynı anda yaşamak zorundayız. Türkiye'de uzunca bir süre tarihimizde olmamsına rağmen bu farklılıkların üstü örtüldü. Fakat bunun doğru bir yaklaşım olmadığını artık hepimiz görüyoruz. Ama bu başlattığımız süreç bizi daha sağlıklı yerlere götürecektir." İfadelerine yer verdi.

'kimsenin kimseyi dışlamadığı, ötekileştirmediği bir Türkiye arzu ediyoruz'

 

Demokratikleşme Paketine de değinen Yılmaz, "Herkes mükemmel görmeyebilir, eksik olduğunu söyleye bilir, daha da fazlası yapısın denilebilir. Bunların söylenmesi gerek. Zaten bizde son paket olduğunu söyleşmiyoruz. Bu daha ilerisi için bir adımdır. Artık kimsenin kimseyi dışlamadığı, ötekileştirmediği bir Türkiye arzu ediyoruz. Son paketteki birkaç husus kamuoyunu n gözünden kaçtı gibi geliyor bana. O konuları iyi tartışmak lazım. Bir tanesi nefret suçu dediğimiz hadise. Hiç kimse kimseyi ötekileştiremeyecek. Bunu önüne kanunla geçilecek. Ayrımcılıkla mücadele dediğimiz hem hukuki çerçeve hem de bunun kurumunu oluşturuyoruz. Bunlar bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren işler. Kimseye kimliğinden dolayı ezilmemelidir. Demokratik bir toplum oluşturmak için bu adımları atıyoruz. Alevi toplumuna karşı önyargılar vardı. Bunları ortadan kaldırmak için birbirimizi tanımamız gerekir. Bu tanımayı sağladığımız zaman birçok mesele ortadan kalkmış olacak. Farklılıklarımızı sadece birbirimizi anlama, tanıma ve muhabbet vesilesi yapmalıyız. Eskilerin deyimiyle kesrette vahdeti yakalamalıyız. Yani çoklukta birliği yakalamalıyız. Bunun için tarihi ve hukuki altyapımız var. Her geçen gün gelişiyor ve inşallah bunlar devam edecektir."ifadelerini kullandı.

 

'Alevi İslam anlayışında; cebir, şiddet, kin ve nefrette yer yok'
Sempozyuma tele konferans yöntemi ile katılan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof.Dr. izzetin Doğan"Alevilik meselesi çeşitli yönleriyle tartışılması gerektiğini söyleyerek, "Alevi İslam anlayışında dört kelimeye yer yoktur. Bunlar cebir, şiddet, kin ve nefrettir. İncinsen bile incitme anlayışıdır. Zulme uğrasan da zalim olma anlayışıdır. Açılanan paketten herhangi bir şey çıkmamıştır. Ama yeni çıkacak olan paketten umudumuzu kesmek istemiyoruz. Bugüne kadar birbirimizi tanımamamız için her şey yapıldı. Ama değişen dünyada artık insanların birbirini tanıması daha kolay olmuştur."dedi.

 

Sempozyum ayın 5'inde düzenlenecek son oturumla kapanacak (M.Salih Gönül İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir