• DOLAR 32.589
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2506.106
  • ...
Türkiye: Füzede NATO zorunluluğumuz yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`ye Hava Savunma Sistemi kurulması ihalesini Çin`den bir firmanın kazanmasına yönelik tepkilere Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar`dan cevap geldi.

"Standartlarımızı karşılayan ve en düşük fiyatı veren firma Çin firmasıydı "diyen Bayar, sistemin NATO üyesi ülkelerden alınması ile ilgili her hangi bir zorunluluk olmadığını söyledi.

Bayar, ihaleye katılan 4 firmanın sisteminin de NATO sistemine uyumlu olduğunu, üstelik bu entegrasyonun Türk mühendislerin yaptığı yazılım ile sağlandığını açıkladı.

Sistemin tamamına yakınının Türkiye`de üretilecek olmasından dolayı Çin firmasının tercih edildiğini söyleyen Bayar, Milgem Projesi`nin son toplantıda KOÇ`a ait firmadan alınıp Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`na devredilmesine yönelik eleştirileri de değerlendirdi. Bayar, sözleşmenin feshedilmesinin siyasi bir yanı olmadığını belirtti.

Savunma Sanayi İcra Komitesi`nden Türkiye`ye uzun menzilli hava savunma sistemi kurulması ile ilgili önemli bir karar çıkmıştı.Toplantıda sistemin kurulması ile ilgili en iyi teklifi veren Çinli firma ile görüşmelere başlanması kararı alınmıştı. Ancak bu karara Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere NATO üyesi ülkelerden, sistemin NATO hava savunma sistemine entegre olmadığı konusunda bazı eleştiriler gelmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir