• DOLAR 32.515
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2435.047
  • ...
STK'lar kurban derisi toplamaya hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Fakir ve muhtaçlara yardımda bulunan STK'lardan Rahmet Eli Gıda Bankası ve Muhtaçlarla Dayanışma Derneği Esnaf Komisyonu Başkanı Yalçın Tay ve İHH İnsani Yardım Vakfı Van temsilciliği Gönüllüsü Hayati Beyden, kurban derisini toplamada sadece THK'yi yetkili kılan Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişikliği değerlendirdi.

 

Deri toplama yetkisinin 28 Şubat döneminde Türk Hava Kurumuna verildiğini belirten Yalçın Tay, "Halk o dönemde büyük bedeller ödedi. O zamanın baskıcı yöneticileri kurban derilerini büyük bir kaynak olarak görüp Müslüman halkın kurbanlarına el attılar. Hayır kurumlarının toplaması gereken kurban derileri, İslam ile alakası olmayan bir vakfa mal edilmeye çalışıldı. Ancak bilinçli Müslümanlar o dönemde halkımızın deri paralarını fakirlere ulaştırma noktasında büyük gayretler gösterdi." dedi.

 

"İslami STK'lar derilerin gelirini gerçek mağdurlara ulaştırmak için harekete geçti"
İlgili maddenin kaldırılmasıyla Kurban derilerini toplamak için bağlı bulundukları Dernekler İl Müdürlüğü'ne müracaatta bulunduklarını belirten Tay, "İnşallah bugünden sonra bağlı bulunduğumuz Dernekler İl Müdürü ve Valiliğin bu konudaki izni ile önümüzdeki Kurban Bayramı'nda derileri toplayacağız" şeklinde konuştu.

 

"Allah için kesilen kurbanların derilerinin de Allah yoluna gitmesi lazım"
Kurban ibadeti gibi kurban derilerinin de hayır olduğuna değinen Tay, "Kurban ibadeti İslam dinine has bir ibadettir. Yılda bir kere de olsa fakirin sofrasına bir lokma etin gitme gayesidir. Allah için kesilen kurbanların derilerinin de Allah yoluna gitmesi lazım. Yoksa İslami duyarlılığı olmayan, bunu farklı emeller için kullanan bir sivil toplum kuruluşuna vermek ne kadar doğru olur?" diye sordu.

 

"Bu gelişmeler sevindiricidir"
Halka tavsiyelerde bulunan Tay, "Halktan isteğimiz, derilerini hayır kurumlarına bağışlamalarıdır. Bugün kendini ispat etmiş halkın sıkıntıları dinleyen halkla iç içe olan birçok hayır kurumu, dernek ve STK var. Bizim tavsiyemiz derilerin buralara aktarılmasıdır. Bu son düzenlemeler özelde dernekleri ilgilendiren THK'dan alınması sevindirici bir şey. Tabi ünümüzdeki tüm engellerin kaldırılması anlamına gelmiyor. İnşallah devamı gelir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"Halk Kurban derilerini sisteme kurban etmiyordu"
STK tarafından da kurban derilerinin toplanabilme durumunu değerlendiren İHH gönüllüsü Hayati Beyden, "Bu olumlu. Yalnız geç kalınmış bir gelişmedir. Geçmişte Rabbim Allah'tır diyen kardeşlerimiz ceza alıyordu, başını örtüyordu ceza alıyordu, sakal bırakıyordu ceza alıyordu, kendi dinini yaşamak istiyordu ceza alıyordu. Yani her alanda sıkıştırılmış ve kıstırılmıştı. Ne var ki sakalına inancına başörtüsüne, yüreğinin özüne dokunan sistem, kurbanın derisine de göz dikmişti. Tabi müminler, o sıkışık dönemde kurbanlarının derilerini yine sisteme kurban etmiyorlardı. " dedi.

 

"Yardımların gerçek sahiplerine ulaştırılması insani ve İslami bir sorumluluktur"
Kurban derileri, Sadaka, Fitre, Zekât ve İnfak konularının küçük görülmemesi gerektiğini belirten Beyden, "Bunlar ihtiyaç sahipleri için ciddi paralar. Kurbanlar Allah rızası için kesiliyor. Kurban derilerini uygun yerlerde kullanacak kurumlara vermeleri gerekiyor. Bu kurumların başında yetim evleri, Allah rızası için talebe yetiştiren kuruluşlar geliyor. Fakir ve mazlum halkımızın bulunduğu Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki aktif çalışan kurumlar geliyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan afetlere maruz kalmış olanlar için çaba sarf eden vakıflara, derneklere verilmesi gerekiyor. Bu insani ve İslami bir sorumluluk ve vazifedir" ifadelerine yer verdi.

 

Öte yandan konu ile ilgili konuştuğumuz Van halkı da bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek vatandaşın bu hayırlarını yaparken çok titiz ve dikkatli olunması gerektiğine dikkat çektiler. (Murat Dalgın, Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir