• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...
Bankalardan, Emekliye 70 Lira promosyon
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğer anlaşma yapılırsa her emeklinin cebine yılda 70 lira ilave para girecek. Bankaların özellikle 1,9 memur emeklisine maaş promosyonuna olumlu yaklaştığını anlatan Çelik, "Memur emeklisiyle ilgili olsa çok kolay olacak. 1,9 milyon memur emeklisi var. Büyük çoğunluğu oluşturan işçi emeklisi 8 milyon civarında. Biz ise ayrıma sıcak bakmıyoruz. Memur emeklisi ile ilgili olsa çok rahat olacak. Biz ayrım yapmıyoruz. Emekli arasında ayırım yaptın mı olmaz." dedi.

Bakan Çelik, "Maaş promosyonunda bir şey çıkacak, bir şey çıkaracağım." ifadelerini kullandı. Olumlu sonuç alınacağını ancak beklentinin çok yüksek olmaması gerektiğini anlatan Faruk Çelik, "Vakıfbank `azami 60-70 lira civarında verebilirim` diyor. Ziraat Bankası daha çok emekliye maaş ödediği için biraz daha fazla, ama öyle bir maaş falan söz konusu değil. Bir maaş mümkün değil, çünkü 10 milyon kişiden söz ediyoruz." diye konuştu.

Promosyon görüşmeleri Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank ile yürütülüyor. Emeklilerin maaş ödemesinde kamu bankaları yüzde 80`e yakın paya sahip. PTT ile birlikte bu oran yüzde 90`ı buluyor.

Özel bankaların payı yüzde 10 seviyesinde. SGK, 10 milyon 459 bin emekliye bankalar aracılığıyla yılda 120 milyar lira maaş ödüyor. SGK 1,9 milyon memur emeklisi için yıllık 28 milyar lira maaş ödüyor. 6 milyon işçi emeklisine yıllık 70 milyar lira emekli maaşı ödeniyor.

Bağ-kur`da ise 2,4 milyon emeklinin yıllık maaşı 20 milyar lira. Bankalar için en cazip kesim memur emeklileri. Çalışma Bakanlığı emekliler arasında ayrım yapılmasına karşı çıkıyor. Bakanlık, bankaların vereceği promosyon parasının ortalama bir rakam olmasını ve bütün emeklilere eşit olarak verilmesini istiyor.

SGK, bankalar üzerinden emekli maaşlarının yanı sıra hastane, eczane ve medikal firmalara da ödeme yapıyor. Prim tahsilatını da bankalar üzerinden yapan kurumun yıllık 300 milyar lirası bankalar üzerinden işlem görüyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir