• DOLAR 32.515
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2428.53
  • ...
Görmez Devletin Camilerdeki Payını Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kocatepe Camisi`nde düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu senenin "“Cami, Kadın ve Aile” olan konusunun hanımefendiler belirledi" dedi.

Görmez, "Bütün camilerimizi kadınlarımızın, kızlarımızın, kız kardeşlerimizin, annelerimizin, teyzelerimizin, halalarımızın tıpkı Resul-i Ekrem`in hayatında olduğu gibi, tıpkı Mekke`den sonra en mukaddes mabedimiz olan Mescid-i Nebevi de olduğu gibi, tıpkı Mescid-i Haram`da olduğu gibi kadınlarımızın da rahat katılabileceği, en güzel mekanda namaz kılabileceği, ilahi huzuru Allah`ın erkek kullarıyla paylaşabileceği mekanlara dönüştürmek için yoğun bir çabamız var" diye konuştu.

Üç büyük sorun

Bu konuda üç büyük sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyen Görmez, birinci sorunun zihniyet olduğunu bildirdi. Görmez, şunları kaydetti:

"Birinci sorun kadın telakkimiz. Bu zihniyetimize tesir eden geleneklerimiz, göreneklerimiz, yanlış örflerimiz, adetlerimiz. Kimse bunun gerekçelerini dini mübini İslam`da aramaya kalmışmasın. Hiç kimse Hazreti Peygamber`den daha müttaki değildir. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Resul-i Ekrem daha Medine`ye hicret etmeden önce Akabe biatlarında kadınları ve erkeleri birlikte kabul etti. Onlarla birlikte sözleşti, onlarla birlikte hicret etti, onlarla birlikte Mescid-i Nebevi`yi inşa etti."

İkinci sorunun ise aile ve cami tasavvurundan kaynaklandığını anlatan Görmez, "Bizim tasavvurumuzda ailece gidilebilecek yerler vardır. Bugün ailece falan müzeyi ziyaret edelim, bugün ailecek falan toplantıya katılalım, bugün ailece şu işi yapalım. Ama şöyle bir tasavvurumuz var mı? Bugün ailece sabah namazına gidelim. Onun için `davet hepimize, ailece camiye.` Bu davet sadece erkekere mi? Bu mabetler sadece erkekler için mi yapıldı" ifadesini kullandı.

Bir diğer sorunun ise mimariden kaynaklandığını söyleyen Görmez, "Ailece camiye katılımımızı yok sayan cami mimarisi. İşte bu mimarimizi gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Cami sayısı

"Sadece Türkiye`de değil hep cami tartışma konusu olur bazen" diyen Görmez, "Evet 85 bin camimiz var. Bu 85 bin camimizin yapılması, inşası konusunda devlet bütçesinden katkısını dikkate alacak olursak, Cumhuriyet tarihimiz boyunca yüzde 1 değildir. Bütün camilerimiz hayırsever halkımızın himmetiyle yapılmıştır, inşa edilmiştir" şeklinde konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir