• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çiçek: Anayasayı Biz Yapalım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cemil Çiçek, yeni anayasa metninin mevcut çalışmalar ışığında Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanmasını önerdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten dört partinin mutabakatı ile yapılma umutları giderek tükenen yeni anayasa hususunda yeni bir teklif geldi. Çiçek, yeni anayasa metninin mevcut çalışmalar ışığında Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanmasını ve partilerin görüşüne sunulmasını teklif etti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeni anayasa için konuşmadığı bir konunun kalmadığını belirten Çiçek, “Kaçıncı defadır müzakere yaptık. Elimizde yeteri kadar bilgi, belge var. Net olarak ifade edeyim, bize havale etseler bu anayasa taslağını, Meclis Başkanlığı olarak 8-10 madde dışında bir taslak metni, kamuoyunun önüne ve kendilerine sunarız. Neresini beğenmiyorlarsa, o zaman değiştirirler” dedi.

SEÇİM ORTAMINDA ZOR

Çiçek, seçim ortamında anayasa yapmanın zor olacağını kaydetti. Herkesin seçime yöneleceğini, parti toplantıları olacağını dile getiren Çiçek, Meclis’teki toplantı ile bu çalışmaları dengelemenin zor olacağını söyledi. Komisyondaki milletvekilinin de başkalarının da zamanının 24 saat olduğunu belirten Çiçek, “Burada mı seçim bölgesinde mi olacak? Seçim bölgesinde olunca, oradaki çalışma zaten aksayacak” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa yapılamaması halinde Türkiye’nin içine düşeceği çelişkiyi ifade eden Meclis Başkanı Çiçek şöyle devam etti:
“Her siyasi partimiz, bu anayasada çok köklü değişiklikler getiriyor, eskisini yanlış ve eksik buluyor. Biz de Meclis’te kanun çıkarmaya başlayacağız. Yanlış, eksik, doğru değildir dediğimiz anayasaya uygun kanun çıkaracağız. Bir yasama faaliyeti, yanlışa uymak üzere faaliyet gösteremez ki, bu bir çelişki.”

AYM’DEN DÖNECEK

Çiçek şunları söyledi: “Ne zamana kadar sürecek? Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunu denetliyor. O zaman da Anayasa Mahkemesi, niye yanlışa uymadınız diye, yasama organının yaptığı tasarrufu iptal etmiş oluyor. Devletin üç erkinden ikisinin yaptığı faaliyetler, o anayasa açısından izahı fevkalade zor bir duruma geliyor. Onun için bunun yapılması lazım.”

MESAFE ALMALIYIZ

Meclis Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun feshedilme-sinin gündeme gelip gelmeyeceği konusunda, “Programda bu kadar sapma varsa, bu tablo kendi kendisine bir şey ifade eder. Ayrıca Meclis Başkanı’nın bir şey söylemesine gerek yok. Kırmızı ışıkta mazot yakıyoruz. Arabanın çalıştığı, mazotun yandığı da doğru. Ama mesafe alamıyoruz. Almamız lazım” açıklamasında bulundu.

Önünde ciddi engel kalmadı

AK Parti’nin, başkanlık sistemini revize edebileceğini ve engel olarak ortaya koymayacağını açıklaması ile yeni anayasa önünde ciddi bir engel kalmadığını anlatan Çiçek, “Yargı birliği konusu vardı, yargı açısından en önemli handikap buydu. Yargı birliğinden AK Parti vazgeçti. Bunları yan yana getirdiğimizde yüzün üzerinde maddede bizim kısa sürede anlaşmamız lazım.

Anlaşmazsak ne oluyor? 7 milletvekili arkadaşımız tutuklu. 83 ve 14. maddeyi değiştiremedik ki. Uzlaşma Komisyonu’nda 83 ve 14 konusunda yeteri kadar uzlaşı yok. Yanlış kural orada duruyor, biz doğru sonuç bekliyoruz” diye konuştu.

 BUGÜN

Bu haberler de ilginizi çekebilir