• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Sağlık Bakanlığı`ndan uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevzuata göre tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin ruhsatlandırılmasının söz konusu olmadığı kaydedilen açıklamada, "Ancak, üretici ve ithalatçı firmalar piyasaya arz ettikleri tıbbi cihazları ve kozmetik ürünleri Bakanlığımıza bildirmekle yükümlüdür. Gerek Bakanlığımızın denetimlerinde gerekse kullanıcı/uygulayıcı bildirim ve şikâyetlerinde, bildirim ve şikâyet konusu çerçevesinde ürünlerin özelliklerine göre laboratuvarlarımızda gerekli testler yapılmakta, halk sağlığı açısından tehdit edici bir unsura rastlandığında gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır." denildi.

Sağlık Bakanlığı`na kozmetik ürün olarak beyan edilen ve masaj yağı, cilt bakım kremi, nemlendirici krem vb. isimlerle bildirimi yapılan, genellikle bitkisel madde karışımlarından oluşan bazı ürünlerin; kas ve eklem, ağrı, romatizma, migren, bel fıtığı, kireçlenme, varis, hemoroid(basur), dolaşım bozukluğu, sedef, egzema, mantar, kellik, selülit, fazla kilo ve çeşitli deri hastalıklarına karşı tedaviye yönelik etkileri olduğunun belirtilerek veya ima edilerek piyasaya arz edildiklerinin tespit edildiği vurgulandı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Oysa kozmetik ürünlerin tıbbi amaçlı veya tedaviye yönelik kullanılması mümkün değildir. Ayrıca; tıbbi cihaz olarak değerlendirilen korse, koltuk değneği, tekerlekli sandalye, varis ürünleri, masaj aletleri,zayıflamaürünleri, manyetik ve manyetik olmayan ortopedik ürünler, diş beyazlatıcı gibi ürünlerin Bakanlığımızca onaylandığı belirtilerek kamuoyu yanıltılmaktadır. Tıbbi cihazlar için de Bakanlığımızca bir onay söz konusu değildir. Bu şekilde Bakanlığımızın adı kullanılarak yapılan tanıtımlar, dayanaksız ve tüketiciyi yanıltmaya yöneliktir. Bu durum tüketiciyi tereddüde düşürmekte, insan sağlığını tehlikeye atmakta ve haksız rekabete neden olmaktadır. Halk sağlığının korunması amacıyla tıbbi cihaz ve kozmetik ürünler için kullanılan `Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır/izinlidir` ifadelerine itibar edilmemesi büyük önem taşımaktadır."

CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir