• DOLAR 32.59
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.916
  • ...
"Alkol Yasası'na uyulmuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Alkolün zararlarına değinen Yeşilay Batman İl Temsilcisi Başkanı Şehmus Temiz, Batman'da denetimler yapılmadığından dolayı Alkol Yasası'na uyulmadığını, gece saatlerinde ve 18 yaşın altındakilere dahi alkolün satıldığını belirterek yetkilileri uyardı.

 

Temiz yaptığı açıklamada, 24 Mayıs tarihinde TBMM'den geçip 9 Eylül tarihinde yürürlüğe giren 6487 sayılı Alkol Yasası'na yeterli denetimlerin yapılmadığından dolayı Batman'da bu yasaya kısmen uyulmadığını ifade etti.

 

Vatandaşlardan gelen şikayetler ve cemiyetlerinin yaptığı çalışmalarda, kentte gece 22.00'dan sonra satış yapıldığını vurgulayan Temiz, "İlimizde, reşit olmayanların alkollü satış yapan yerlerde çalıştırıldığı, alkollü ürünlerin dışarıdan görülecek şekilde sunulduğu ve 18 yaşın altındakilere satış yapılmamasında yeterli özenin gösterilmediği müşahede edilmiştir. 6487 sayılı yasaya göre yasaklanan ve 100 bin TL ye kadar yaptırım gereken bu durumlar, maalesef açıkça ihlal edilmektedir. İhlalde bulunan vatandaşlarımızın mağdur olmamak için yasaklara kesinlikle uymaları, yetkililerinse üzerlerine düşeni harfiyen yerine getirmeleri gerekmektedir." dedi.

 

"Tecavüzlerin yüzde 80'i alkolden kaynaklanmaktadır"
Yasal düzenlemelerin amacının insanların yaşam tarzlarına müdahale değil alkolün zararlı etkilerini minimize etmek olduğunu kaydeden Temiz, alkolün zararlarını hatırlatarak, "Lakin, tecavüzlerin yüzde 80'i, trafik kazalarının yüzde 60'ı yangına sebebiyetlerin yüzde 16'sı alkol kaynaklıdır. Trafik kazalarında ölenlerin yüzde 50 si, düşerek ölenlerin yüzde 45'i cinayetlerin yüzde 50-70 'i ve anne baba katillerinin yüzde 20 sinin alkol kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bunlar istatistiklere yansıyan verilerden bir kısmıdır. Alkol nedeniyle boşanan, servetini, işini, itibarını yitirenler, kısırlaşan, hastalanan, erken ölen, çocukları felçli ve hastalıklı olanlar ve bunların devlete olan maliyeti ise bu istatistiklerin dışında kalan yıkımlardır." ifadelerini kullandı.
Temiz, bu insanlara yardımcı olmak ve alkolün zararlı etkilerinden uzaklaştırabilmenin hem devletin, hem sivil toplumun ve hem de tüm vatandaşların asli görevi olduğunu hatırlattı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir