• DOLAR 32.511
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2485.447
  • ...
`Paketin tanıtımı ile içeriği birbirini tutmadı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
GAZİANTEP-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan `Demokratikleşme Paketi`ni değerlendiren Gaziantep`teki sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, paketteki kararları olumlu karşılamakla birlikte paket için yapılan tanıtım ile içeriğinin birbirini tutmadığına vurgu yaptılar.
 İlhas-Der; Mağduriyetlerin giderilmesini bekliyorduk
İnsani ve özgürlüklerin pazarlık yapılmadan verilmesi gerektiğini belirten İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu üyesi İlhas-Der Başkanı Faik Doğan, "Bu tür gelişmeler eksikte olsa sevindiricidir. Fakat bizler bu pakette özellikle başörtüsünün her alanda şartsız anayasal bir güvence altına alınarak serbest kılınması, anadilde eğitim, karma eğitimin kalkması ve terörle mücadele kanunu nedeniyle mağdur edilmiş kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyorduk."ifadelerine yer vererek paket için yapılan reklam ile içeriğinin bir birini tutmadığını söyledi.
 Mazlum-Der; Parası olmayan anadilinde eğitim göremeyecek!
Mazlum-Der Şube Başkanı Av. Sabri Sayan, Paketi olumlu karşılamakla birlikte eksikliklerinin de olduğunu belirterek; "Açıklanan Pakette sadece özel okullarda anadilde eğitimin olması akla şu soruları getirmekte; Parası olan gidip kendi anadilinde eğitim alabilecek, parası olmayanda devlet okuluna gittiği için kendi dilinde eğitim göremeyecektir. Biz bunu çifte standart olarak değerlendiriyoruz." İfadelerine yer vererek bu konudaki eksikliğin giderilmesi gelecek paketleri dikkatle takip edeceklerini belirtti.
 Peygamber Sevdalıları Platformu; Paket tanıtımı yapıldığı gibi çıkmadı.
Peygamber Sevdalıları Platformu Gaziantep sözcüsü Mustafa Eroğlu, Bir aydan fazladır hükümetin tüm kurmayları tarafından reklamı yapılan Paketin beklenen cevap vermediğini belirterek; "Paket daha mütevazi tanıtılıp, açıklanabilirdi. Hükümet bununla halkı büyük bir beklenti içinde bıraktı fakat paket tanıtımı yapıldığı gibi çıkmadı."dedi.
 
Paketten, daha önce verilen hukuksuz kararlarla mağdur edilmiş kişilerin haksızlıklarını giderilmesi ve devam eden mağduriyetlerin ortadan kalkmasını beklediklerini ancak buna yönelik bir ışığıda pakette görmediklerini belirtti.
Anadolu Platformu Koordinatörü Turgay Aldemir; kamuoyu duyarlılık sahibi olmalıdır.
 
Anadolu Platformu Koordinatörü Turgay Aldemir; "Paketin, bazı önyargıların kırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmekle beraber daha kapsayıcı taleplerin yeni dönem meclis çalışmalarında ele alınması gerekir. Kürt sorunu, Alevi sorunu, Müslümanların inanç değerleriyle ilgili sorunların çözümüne dair daha somut ve kapsayıcı çözüm önerileri geliştirilmelidir. Bu konuda çözümlerin geliştirilmesi sadece Hükümet yetkililerinin insafına bırakılmamalı; daha ileri adımlar için kamuoyu duyarlılık sahibi olmalıdır. Kamuoyu vicdanını temsil eden sivil toplum örgütleri taleplerini dillendirerek gündeme taşımalıdır." dedi.

Aldemir, "Türkiye, tüm zorluklarına rağmen anadilde eğitim sorununu çözmek zorunda. Bu konuda hızla somut adımların atılması gerekir. Pakette bu konudaki sembolik yaklaşımın olumlu ama yetersiz olduğunu söyleyebiliriz." İfadelerini kullanarak Paketin özellikle 12 Eylül ve 28 Şubat mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması yönünden eksik kaldığını söyledi

Anadolu Gençlik Derneği; Kamuoyu duyarlılık sahibi olmalıdır
 
Anadolu Gençlik Derneği(AGD) Şube Başkanı Fatih Evyapan, Başörtüsünün tüm alanlarda hiçbir şarta bağlanmadan serbest olması gerektiğini belirterek; "Başını örtmek isteyen birine `sen burada başını örte bilirsin, şurada örtemezsin` denilmemesi gerekiyor."dedi.
 
"Birçok eksiğine rağmen iyi bir adım olarak görüyoruz. Esasen açıklanan kararlar basit kararlardı bu kadar şişirilmesine gerek olmadan yapılabilirdi."ifadelerine yer vererek şişirilmiş bir balon olarak sunulduğunu söyledi.
 
Saadet Partisi; Paketle İslami kesimlere sus payı verilmiştir
Saadet Partisi İl Başkanı Hayri Kamalı ise, "Geç Kalınmış bir pakettir. Bu paketle İslami kesimlere sus payının verilediğini düşünüyorum. Pakette İslami kesimler için somut bir şey yoktur." İfadelerini kullanarak paketin beklentilere cevap vermediğini söyledi.
 
Pakette `Nefret Suçları`yla ilgili bölümlerin İsrail`i koruma amacı taşıdığını söyleyen Kamalı; Bununla ilerde İsrail`i kınamak için yapılacak protesto ve eylemleri düzenleyenleri nefrete teşvik etme suçlamasıyla cezalandırılabileceğini söyledi.
(Şefik Mert-İLKHA)
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir