• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.481
  • ...
"Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü verin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Dünyaya yeni gelen bir bebeğin ilk ihtiyacı anne sütüdür. Bebeğin doğar doğmaz içgüdüsel olarak ilk yaptığı şey, emecek bir şeyler aramak olur. İşte bu noktada anne sütünün önemi devreye girer. İlk gıdası olan anne sütü, bebeği birçok hastalıktan koruyacak en doğal besin maddesidir. 1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, anne sütü ile ilgili sorulan sorulara şu şekilde cevap verdi.


Anne sütünün yeterli olduğu nasıl anlaşılır?
Emzirmek beslenmenin doğal yolu, anne sütü de bebeğin en ideal besinidir. İlk 48 saat içinde emzirmek sütün yeterliliği açısından önem taşır. Çünkü sütanne emzirdikçe artarak gelmeye devam eder. Anne sütünün besleyici içeriği, sütün dönemine göre, anneden anneye, günden güne ve beslenmeden beslenmeye değişir. Anne sütünün yeterliliği ise göğsünü sıktığında süt gelmesinden, bebeğin düzenli bir şekilde kilo almasından (ilk 6 ay içinde 150-200gram ya da her ay 600-800 gram kilo) anlaşılır. Bebek günde 5-6 kez altını ıslatıyor ve günde 1-2 kez dışkısını yapıyorsa, bu sütün yeterli olduğunu gösterir.


Emzirme süresi ne kadar olmalı?
Bebek bir göğüsten alacağı sütün yüzde 50'sini ilk 1-2 dakikada, yüzde 90'ını ise ilk 5 dakikada emer. Her iki göğüsten emzirme süresi ortalama 15-30 dakika arasında olmalı. Bu nedenle bebeği devamlı ve saatlerce emzirmek yerine, her iki göğüsten en az 15 dakikalık aralarla emzirmek en sağlıklı olanıdır. Bebek sabit zaman aralıkları ile değil, o istedikçe emzirmeye çalışılmalı. Her iki göğüsten emzirildikten sonra 15 dakikalık beklenmeli. Daha sonra tekrar emzirmeye başlanmalıdır. Bu süre 30 dakika ile 3 saat arasında değişmekte olup, beslenme aralıklarının ilk ay için 3 saati aşmamasına özen gösterilmeli. Daha sonra ki aylarda, bu süre bebeğin isteğine göre uzar.


Anne sütünün faydaları neler?
Bebeğin ilk 6 ayında tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen tek doğal besindir. Bebeğin yaşına ve fizyolojik özelliklerine göre değişme özelliği gösterebilen en uygun besleyicidir. Sterildir, her ortamda verilebilir. Alerjen değildir, anne sütü alan bebeklerde alerjik hastalıkların görülme sıklığı düşüktür. Anne sütü alan bebeklerde ileriki yaşlarda obezite ve koroner kalp hastalıkları daha az görülür. Bebeği hastalıklardan koruyan birçok madde içerir. Annede meme kanseri görülme riskini azaltır. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir