• DOLAR 32.534
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2432.89
  • ...
UİB ihracatını 2 milyar doların üzerine çıkardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Yüksek bir ihracat artış hızı yakaladıklarını vurgulayan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "İhracatımızı daha fazla artırmak istiyorsak; katma-değere, inovasyona ve Ar-Ge'ye yönelmeliyiz" dedi.

 

Bünyesinde otomotiv, tekstil ve tarım gibi önemli sektörleri bulunduran Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Eylül ayında ihracatta yüksek oranlı bir artış yakaladı. Geçen yılının Eylül ayında bir milyar 616 milyon 530 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini hatırlatan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "Bu yılın aynı döneminde, geçen yıla oranla ihracatta yüzde 28,89'luk artış yakaladık. Bu artışla ihracatımızı aylık bazda 2 milyar 83 milyon 583 bin dolara yükselttik." dedi.

 

UİB olarak yılın ilk 9 ayında da yüzde 12,49 oranında artış yakaladıklarını belirten Gençoğlu'nun verdiği bilgiye göre, UİB 9 aylık dönemde 16 milyar 960 milyon 123 bin dolarlık ihracat kaydetti. Son 12 aylık dönem (1 Ekim 2012-30 Eylül 2013 arası) itibariyle de yüzde 8.64 artış sağlanarak 22 milyar 308 milyon 312 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

 

İhracata teşvik dopingi
Türkiye'nin yüksek katma değerli malların üretiminde gerilerde bulunduğunu anlatan Gençoğlu, "Ülke olarak düşük ve orta katma değerli malları üretip ihraç ediyoruz. Dünya ekonomilerinde yaşanan toparlanmaya paralel olarak ülkemizin katma-değere, inovasyona ve Ar-Ge'ye daha fazla yönelmesi ihracatımıza, üretimimize ve dolayısıyla da istihdama olumlu yansır. Hükümetimizin de Ar-Ge ve inovasyona verilen desteği artırması ile Türk ihracatı rekor seviyeleri görebilir" dedi.

 

"Yeni teşvik sistemi ile birlikte 6. Bölgede yaşanan yatırım artışına" dikkat çeken Orhan Gençoğlu, "Bakan Zafer Çağlayan'ın da açıkladığı gibi yeni teşvik sisteminin devreye girmesi ile birlikte yatırımda yüzde 216 ve istihdamda yüzde 60 artış yaşandı. Teşviklerin ihracatımıza doping olacağına inanıyoruz. Bölgesel ekonomik farklılıkların ortadan kalkması ile ihracat, üretim ve istihdam artışı sağlanacak. 2023 hedeflerine ulaşmak için bir bütün olarak çalışmalıyız. Ülkenin doğusunun da batıyla birlikte kalkınması, Türkiye'yi dünyanın önde gelen ihracatçı ülkelerinden biri yapar" diye konuştu. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir