• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Güler: Paket hayal kırıklığına neden oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Nuri Güler, Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan Demokratikleşme Paketi`nin halkın beklentilerini karşılamadığı için hayal kırıklığa neden olduğunu söyledi. Güler, zamana bırakılmadan Anayasa`nın ve Terörle Mücadele Yasası`nın değişmesi gerektiğini söyledi.

Demokratikleşme Paketinin olumlu yönlerinin olduğunu ancak toplumda paket ile ilgili farklı beklentilerin olduğuna dikkat çeken Güler, "Bu paket ile ilgili toplumda farklı bir beklenti vardı. Bu paket için bizde de hakikaten farklı ümitler oluşmuştu. Fakat olumlu yönleri olmasına rağmen o beklentilerimizi karşılayan bir paket olmadı." dedi.


Süreç içersinde hükümetin bazı olumlar attığını ancak beklentileri karşılayacak olan olumlu adımların tümünü göremediklerini dile getiren Güler, "Özellikle biz daha çok Terörle Mücadele Yasası`nda bazı değişiklikler bekliyorduk. Çünkü bu olağanüstü dönemlerde bu bölgenin halkı büyük sıkıntılar yaşamış ve o süreçte gözaltlarına alınmış, o sürecin baskılarından dolayı büyük mağduriyetler yaşamış ve mağduriyetlerle beraber o sürecin ağır şartlarından yargılanarak birçoğunu hiçbir suçları olmadığı halde mahkûm etmişken, onlarca sene cezaevlerinde alıkonuyorken, o insanların bir nebze olsun mağduriyetlerinin sona ereceği beklentisindeydik. Maalesef beklediğimiz gibi olmadı. "şeklinde konuştu.

Anayasa`nın tamamen değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz

Cemiyet olarak öteden beri çok hassas oldukları başörtü, andımızın kaldırılması ve anadilde eğitimle ilgili adımlarda geç kalındığını söyleyen Güler, "Bu hakların iadesini bir lütuf olarak görmüyoruz ve hatta bunun çok daha ötesinde insanları daha çok inançları noktasında büyük hakların verilmesi konusunda talebimiz var. Ve bu noktada hükümetin sınırlı bir paketten ziyade bu rejimin anayasasını tamamen değiştirmesini ve bunun kesinlikle zamana bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Güler açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "Bu paketlerle bizlere bir lütufta bulunuluyormuş gibi taksit taksit verilen haklara seviniyoruz. Aslında rejimin ağır baskılarından bir nebze de olsa rahatladığımız için seviniyoruz. Bu rejim kendisini sorgulaması gerekir. Vatandaşının İslami inançları doğrultusunda kendisine gerekli hakları tanıması zorunludur. Tabi biz her şeye siyah beyaz gözüyle bakmıyoruz. Kimden gelirse gelsin, kim olursa olsun iyi adımlar attıkları zaman biz onları destekleriz. Bunun A parti veya B parti olma farkına bakmayız. Yeter ki bu toplumun insanlarının önündeki inanç konusundaki engeller kaldırılsın ve inançlarını özgür bir şekilde yaşasınlar ve insani hakları da verilsin. Bu tür gelişmeler olduğu müddetçe biz bu tür gelişmeleri destekleriz ."

Terörle Mücadele Yasası mutlaka değişmelidir

Terörle Mücadele Yasasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade eden "İnsanları umutlandıracak bir paket yapılacaksa insan haklarını gözetecek bir paket olmalıdır ve insanları hayal kırıklığına uğratmayan bir paket olmalıdır." diye kaydetti. "Bu paketi olumlu ama yetersiz görüyoruz. " diyen Güler, açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı: "Cüzi hakların verildiğine inanıyoruz. Türkiye şartlarında çok mağduriyetler yaşanmış ve o mağdurlar hâlâ o tür mağduriyetleri yaşıyor. Onların da bir noktada giderilmesini istiyoruz. Üstüne basa basa ve altını çizerek vurgulamak istiyorum. Terörle mücadele yasası mutlaka değişmesi lazım ve o olağanüstü hal dönemlerindeki yargılanmalar tekrar yapılmalıdır. Çünkü bizim birebir bildiğimiz ve tanıdığımız insanlar vardır ki o dönemde çok haksız uygulamalara maruz kalmışlardır. Şu anda cezaevinde 15-20 senesini geçirmiş ama hiçbir suçu olmayan insanlar vardır. Bu insanların da dikkate alınmasını istiyoruz." (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir