• DOLAR 32.565
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2433.93
  • ...
ABD`de Asıl Tehlike 17 Ekim`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD`de her yıl tekrar eden bütçe anlaşmazlıkları bu yıl yeni bir seviyeye ulaştı. Özellikle son 2 aydır sorunun çözümüne yönelik Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasiler arasında devam eden görüşmeler sonuçsuz kaldı. Kongre ek harcamaya onay vermeyince ABD hükümeti dün ‘kepenkleri’ indirdi. Bu, ödemeler için taze likiditesi kalmayan Obama hükümetinin 800 bin kamu çalışanına maaş ödeyemeyeceği anlamına geliyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaşamazsa krizin maliyeti 3-4 haftada 55 milyar doları bulacak.

ABD`de her yıl tekrar eden bütçe anlaşmazlıkları bu yıl yeni bir seviyeye ulaştı. Özellikle son 2 aydır sorunun çözümüne yönelik Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasiler arasında devameden görüşmeler sonuçsuz kaldı. ABD`de Demokratların kontrolündeki Senato ve Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi`nde adeta güç gösterisine dönüşen görüşmelerin Başkan Barack Obama’nın sağlık reformuna takıldığı ileri sürülüyor. ABD`de kamu kurumlarının harcama yapmaya devam edebilmeleri için Kongre`nin ek harcamayı 1 Ekim`e kadar onaylaması gerekiyordu.

Bu sürenin dün aşılmasıyla birlikte kamu çalışanları için de zorlu günler başlamış oldu. Devletin özellikle ödemeler için kullanacağı taze likiditeyi alamayacak olması 800 bin kamu çalışanınınmaaş alamayacağı ve zorunlu izne çıkacağı anlamına geliyor. ABD’lilerin kısaca kamunun kepenk indirmesi olarak tanımladığı (government shutdown) bu durumun ulusal güvenlik gibi önemli işlevlerin yanı sıra gardiyan ve uçuş güvenliğinden sorumlu memurları kapsamayacağı duyuruldu. Ancak bu süre içerisinde ulusal park ve müze gibi pek çok halka açık tesis kapalı kalacak.

ASIL TEHLİKE 17 EKİM`DE

ABD, 17 Ekim günü borçlanmada üst sınırı görecek. Eğer uzlaşma sağlanamazsa ilk defa borçlarını ödeyemez hale gelecek ABD’de bütçe tartışmalarına yönelik siyasi hesaplaşmalar devam ederken ufukta bilindik bir sorun daha belirdi. 17 Ekim’de ABD borçlanma üst sınırına ulaşmış olacak. Mayıs ayında yapay olarak yükseltilerek ekim ayına kadar uzatılan borçlanma üst sınırının bir sonraki sarsıntının temelinde olacağını belirtiyor.

Üst sınır konusunda da uzlaşmanın sağlanamaması halinde ise ABD tarihinde ilk defa borçlarını ödeyemez hale gelecek. Halen 16.7 trilyon dolar seviyesinde bulunan borçlanma üst sınırının 1.1 trilyon dolarlık artışla 17.8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Böylece mayıs ayında yapılan 300 milyar dolarlık ekle birlikte borçlanma üst sınırı 1.4 trilyon dolar seviyesinde artmış olacak.

BEYAZ SARAY: TALEPLERİNİZE CEVAP VEREMEYEBİLİRİZ

Kongre`de iki kanadın da genel kurulları konuya çözüm bulmak için hala çalışıyor olsa da komitelerin bugünkü oturumlarının iptal edildiğine yönelik açıklamalar geliyor. Beyaz Saray`ın internet sitesi açıldığında da bir uyarı yazısı çıkıyor. Uyarıda, "Kongre, hükümeti fonlayacak tasarıyı geçirmekte başarısız olduğundan, bu sitedeki bilgiler güncel olmayabilir ve taleplerinize yanıt veremeyebiliriz" ifadesi yer alıyor. Bunun yanında diğer birçok bakanlık ve NASA`nın internet sitesi de çalışmıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir