• DOLAR 32.493
  • EURO 34.584
  • ALTIN 2496.157
  • ...
Bingöl Sanayi Odası'ndan pakete destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Başkanı Erkan Çalbay, kamuoyu tarafından uzun süre merakla beklenen ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Demokratikleşme adına atılan adımları olumlu karşıladığını ve açıklanan paketi son derece faydalı bulduğunu belirten Çalbay yaptığı açıklamada, "Bundan sonra Bingöl'de ekonomik anlamda daha önemli gelişmelerin yaşanacaktır."dedi.

 

"Kamusal alanda başörtü takma özgürlüğü takdire şayandır"
Pakette geçen başlıklar ile ilgili kanaatlerini kamuoyu ile paylaşmak istediğini dile getiren Çalbay, "Açıklanan demokratikleşme paketi, hükümetin üç dönemde 'Avrupa Birliğine Uyum' süreci içerisinde yaptığı demokratikleşme reformlarının devamı niteliğindedir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın demokratikleşme reformlarının devam edeceğini ifade etmesi, pakette yer almayan bazı konuların önündeki engellerin de kalkabileceğine işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.

 

Çalbay açıklamansın devamında, "İnsan hak ve hürriyetleri açısından önemli olan insanların yaşam tarzlarına saygı, her türlü ayırımcılıkla mücadele, kişisel bilgilerin korunması gibi temel konuların devlet güvencesine alınması önemli düzenlemelerdir."sözlerine yer verdi.

 

"Paket farklı görüş ve fikirlerin ifade edilebilmesine zemin hazırlayacaktır"
Şimdiye kadar gecikmiş bu konuların çözülmesinin son derece önemli olduğunu belirten Çalbay, "Pakette yer alan özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılması, bazı dilleri yazılı ifade edebilmek için mevcut alfabemiz dışındaki harfleri kullanmadaki yasal kısıtlamanın kalkması, eğitimde demokratikleşme için önemli adımlardır. Siyasi partilere devlet desteğinin artması, siyasi partilere üyelikle ilgili engellerin kalkması, farklı dil ve lehçelerde propagandaya izin verilmesi, siyasi rekabetin artmasına, farklı görüş ve fikirlerin demokratik olarak ifade edilebilmesine zemin hazırlayacaktır." dedi.

 

Azınlıklarla ilgili düzenlemeler takdire şayandır
Paketteki azınlıklarla ilgili düzenlemelere de değinen Çalbay, "Romanlar ile ilgili olarak 'Dil ve Kültür Enstitüsü'nün devlet eliyle kurulması, Hıristiyanların Mor Gabriel manastırına ait arazinin iade edilmesi çok önemli ve takdire şayan düzenlemelerdir." ifadelerini kullandı.

 

Hayırseverlerin yapacakları yardımları istedikleri kurum ve kuruluşlara verebilmelerine imkan tanımasının önemine de değinen Çalbay, "Kurban Bayramına yaklaştığımız şu günlerde yardım toplama konusundaki sınırlamanın kalkması, hayırseverlerin yapacakları yardımları istedikleri yasal olan kurum ve kuruluşlara verebilmelerine imkan tanınmasını takdirle karşılıyoruz." diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir