• DOLAR 32.507
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2430.688
  • ...
ABD`de müzeler de kapandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 ABD hükümetinin kepenk kapatmasından en çok etkilenen şehir ülkenin başkenti oldu. Şehir merkezinde yaz ve kış aylarında ziyaretçi akınına uğrayan tüm federal Müzelerin kapanması sebebiyle yerli ve yabancı tursitler kapıda kaldı. Amerikalılar bir yandan turistlere durumu açıklamaya çalışırken, bir yandan Kongre`ye tepki gösterdi.

Dünyanın en büyük Müze komleksine sahip Smithsonian Enstitüsü`nün Washington`da 19 adet Müze, sanat galerisi ve hayvanat bahçesi bulunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin Washington ziyaretlerinin en büyük sebeplerinden biri şehrin sembolü olan bu `Müzeler` ve `parklar`. Ancak bütçe krizinin ilk gününde Müze çalışanlarının izne gönderilmesi nedeniyle ziyaretlerini gerçekleştiremeyen turistler büyük hayal kırıklığına uğradı.

İtalya`dan gelen bir turist kafilesine Müzelerin kapalı olma sebebini anlatmaya çalışan Amerikalı bir vatandaş durumun utanç verici olduğunu belirterek turistlerden özür diledi.

Washington`a sadece iki günlük ziyaret geldiğini söyleyen Koreli öğrenci Nom Hee Kim, son günü olmasına rağmen hiçbir Müzeyi gezemediğini dile getirdi. Kim, hükümetin böyle bir şeyin olmasına nasıl izin verdiğini anlayamadığını belirtti.

"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATICI BİR DURUM"
İsrailli Chen Solomon ve Noa Solomon çifti Washington`a sadece iki günlüğüne gelen ziyaretçiler arasında. Durumun çok şaşırtıcı olduğunu ifade eden çift, Müzelerin kapanma gününün kendilerini bulmasından dolayı üzgün olduklarını söyledi.
 
Yapacak çok bir şeyleri olmadığını dile getiren Noa Solomon, "Sadece yürüyoruz ve binaları seyrediyoruz." dedi.

Kanadalı Mark McGrath ise, Washington`a bir konferansa katılmak için gelmiş. Müzeleri ziyaret etmek için sadece birkaç saati olduğunu ifade eden McGrath, "En azından birkaç Müzeyi ziyaret etmeyi umut ediyordum ama hükümet kepenkleri kapatmış.
 
Ben de sadece etrafta yürüyüş yapıyor ve ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Biraz hayal kırıklığına uğratıcı bir durum." ifadelerini kullandı.

YERLİ TURİSTLER TEPKİLİ
Yabancı turistler ABD hükümetinde yaşanan krizi şaşırtıcı bulmakla beraber konuyu bilmediklerini ifade ederek herhangi bir yorumda bulunamıyor.
 
Ancak konuya hakim olan Amerikalı turistler duruma tepkili. Özellikle Cumhuriyetçi Parti`nin bütçe konusundaki tavrını eleştiren Curtiss Kimberly, Arizona`dan birkaç günlüğüne eşi Sara Bainum ile Müze ziyareti için gelmiş.
 
Cumhuriyetçilerin sadece Başkan Obama`nın sağlık reformu `Obamacare`i desteklememeleri sebebiyle hükümetin kepenk kapatmasına sebep olduklarını belirten Kimberly, bunun saçma olduğunu ifade etti.

Bir diğer Amerikalı vatandaş Diana Winiger ise `Obamacare`in seçim sürecinde Kongre`nin onayını aldığına vurgu yaparak bunun hükümetin kepenk kapatmasına sebep olmaması gerektiğini ifade etti. Cumhuriyetçilerin bütçeye onay vermesi gerektiğini dile getiren Winiger, "Bu utanç verici. İnsanlar tatillerini planlayarak buraya geliyor.
 
Hiçbir şey yapamıyorlar. Sadece onlar değil. Burada, hediyelik eşya mağazaları, kafeler, Müzeler ve hastanelerde görevli insanlar çalışmıyor. Hükümet açılmadan işe gidemiyorlar." şeklinde konuştu.

Öte yandan yaşanan bütçe krizi dolayısıyla ülke genelinde Ulusal Park Hizmeti`ne bağlı 401 park ziyaretçilere kapandı. Müze ve milli parklarda 330 binden fazla çalışan ücretsiz izne gönderildi. Ülke genelindeki Müzelerin yıllık ortalama ziyaretçi sayısının ise 20 milyondan fazla olduğu ifade ediliyor.
Kaynak: Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir