• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Ümmetin Unutulmuş Mustazafları: Patani
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Merkez Yenişehir İlçesinde faaliyet yürüten Yeni İhya Der, Dünya Mustazaflar Haftası münasebetiyle dernek binasında seminer düzenledi. "Patani" konulu seminer saat: 19.00`da başladı. Genç-yaşlı her yaş grubundan vatandaşların katıldığı seminerde Şerif Kaçan Patani`yi anlattı.
Dünyanın Patani`den habersiz olduğunu ifade eden Kaçan, pek az kimsenin Patani`den haberdar olduğunu söyledi. Patani`nin, Tayland`ın güneyinde Malezya ve Tayland arasında kalan bir bölge olduğunu ifade eden Kaçan, üç milyona yakın Müslüman`ın yaşadığı küçük bir bölge olduğunu söyledi.

Güney Asya`daki Filistin`dir
Kaçan, "Güney Asya`daki tarihi antik çağlara dayanan Patani, 15. yüzyılda bir İslam krallığı haline geldi ve bu dönemde en parlak çağını yaşadı. Patani halkı 15. yüzyılda bölgeye giden Müslüman tüccarlar vasıtasıyla İslam`la tanışmış. Tayland`ın 1938`de başlattığı reform hareketleriyle Patanilerin din, dil ve kültürel yapısına sürekli müdahale etti. Budistler tarafından toprakları sömürülmüş ve ekonomik olarak da güçsüz bırakılarak, baraklarda yaşamaya mahkûm edilmişler" dedi.

Budistler Tarafından İşgal Edildi
1902 yılında İngiltere`nin Patani topraklarını Tayland`a vermesiyle bağımsızlıklarını kaybettiğini belirten Kaçan, "Bu tarihten itibaren Budist Tayland yönetiminin işgali altında yaşamaya başlayan bölge halkı son derece ciddi insan hakkı ihlalleriyle karşı karşıyadır. Patani`nin Budistler tarafından işgal edilmesini kabullenmeyen Patani halkı o tarihten başlayarak günümüze kadar defalarca yönetime isyan etmiş ve hiçbir şekilde bu işgali kabullenmemiş. O günden başlayarak devam eden direniş her ne kadar her seferinde kanlı bir şekilde bastırılsa da, farklı şekillerde varlığını koruyarak günümüze kadar gelmiş" diye konuştu.

Budist Bir Nesil Yetiştirmek İstiyor
Patanili Müslümanların dinlerinden ve kültürlerinden vazgeçmeleri için acımazsız yöntemlerin denendiğini ifade eden Kaçan, ilk önce medrese ve camilerin kapatıldığı, çocukların Budist öğretmenlerce eğitilmeye mahkûm edildiği ve kamusal alanda başörtüsünün yasaklandığını söyledi.

Kaçan, "Patani`de Müslüman bir kişi eğer kamuda çalışmak istiyorsa önce ismini değiştirmek zorunda kalıyor. Tay bir isim aldıktan sonra başvuruda bulunuyor, örneğin Ahmet veya Mehmet ismiyle bir memur bulamazsınız Patani`de Toprakları Budistler tarafından sömürülmüş, pek az Patanilinin toprağı vardır. Toprağı olan bin bir zorlukla ektiği ekinlerini ya Taylara veya Çinlilere satmak zorunda. Tabi çok cüzi bir fiyat karşılığında" dedi.

İslam Âlimleri Kaybettirtiyor, Hak İsteyen Zindana Atılıyor
Hakların iadesi veya zulümlerin son bulması için dilekçe dahi yazmanın suç olduğu Patani`de birçok İslam âliminin kaybettirildiğini belirten Kaçan, hak talebinde bulunan 40 bin kişinin de Patani zindanlarında olduğunu söyledi. Kaçan, "Patani`de böyle büyük bir zulüm olmasına rağmen dünyanın Patani`den haberi yok. Zulmünü dünyadan habersiz yapabilmek için Tayland hükümeti bütün önlemlerini alıyor. Yabancı basının Patani`ye girişine müsaade etmiyorlar. Halkın kurtuluşu için Birleşik Kurtuluş Örgütü, Patani Mücahit Örgütü ve Devrimci Öğrenciler Birliği Patani krallığına karşı mücadele ediyor" dedi.
Yapılan konuşmanın ardından dünya mustazafları için dua edildi.

Ayrıca hafta münasebetiyle dün akşam Mustazaf Der Diyarbakır Şubesinde Halepçe, Sahaber Der Muradiye Temsilciliği`nde Kürd Bölgesi, Şura Der`de Irak, Yetim Der`de Son döenmlerde Mısır, Libya ve Tunus, Sahaber Der`de Şeyh Ahmet Yasin ve Filistin, Bağıvar Der Üstad Bediiüzzaman`ın Hayatı, Fab Der`de de Türkiye ve Hizmet Der de Afganistan konulu seminerler verildi.

M. Salih Keskin - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir