Güncel

Et yerine böcek yiyin projesi çöktü

Çevreye dost olduğu iddiasıyla son yıllarda yoğun şekilde teşvik edilen böcek tüketimi, halkın yoğun tiksinti duygusu nedeniyle başarısızlığa uğruyor.

Abone Ol

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, böcek yemenin çevreye geleneksel et tüketiminden çok daha az zarar verdiği iddiasıyla başlatılan proje çöktü.

Araştırmada, geleneksel hayvancılığın ormansızlaşmanın ana nedeni olduğu, küresel su kirliliğinin yarısından fazlasından sorumlu tutulduğu ve iklim değişikliğini tetikleyen sera gazlarının üçte birinden fazlasını oluşturabileceği iddia edildi. Çekirge, cırcır böceği ve karınca gibi böceklerin üretimi çok daha düşük çevresel maliyetle mümkün.

Ancak Batı toplumlarındaki kültürel “iğrenme” tepkisi, bu sürdürülebilir seçeneğin yaygınlaşmasını engelliyor. Anketlere göre, ABD ve Avrupa'da halkın %91'i bitki bazlı alternatif et ürünlerini denemeye istekli olsa da, sadece %20'si böcek yemeyi düşünebilir.

Ayrıca araştırma, ekonomik nedenlerle böcek yetiştiriciliğinin büyük ölçüde hayvan yemi üretimine yöneldiğini, insan tüketimine yönelik ciddi bir pazarın oluşmadığını ortaya koyuyor.

Çalışmanın yazarlarından Dustin Crummett, “İnsanlar sürdürülebilir gıdalara ilgi gösterse de, böcek bazlı gıdalar hem kültürel hem psikolojik engeller nedeniyle etin yerini alamayacak gibi görünüyor,” dedi.

Crummett ayrıca, böceklerin ekmek gibi ürünlerde kullanılmasının pazarda kayda değer bir etki oluşturmadığını belirterek şu ifadeyi kullandı:

“Böcek yemek hakkındaki tüm söylemlere rağmen, insanlar hâlâ güçlü bir tiksinti tepkisi veriyor ve kültürel olarak bu yeme alışkanlığına sahip değiller. Bu tür köklü damak tadı alışkanlıklarını tepeden inmeci yöntemlerle değiştirmek çok zor.”