Araştırmalar gösteriyor ki, söz konusu iki gıda grubundan her gün bir porsiyon ek tüketim, bilişsel hastalıklar olan Alzheimer ve bunamanın ortaya çıkma ihtimalini belirgin şekilde artırıyor.

2014–2020 dönemleeri arasında yapılan çalışmada, 55 yaş ve üzerindeki 4 bin 750 Amerikalı yer aldı.

Katılımcıların bilişsel rahatsızlıklarının görülme sıklığı her iki yılda bir yapılan araştırmalarla düzenli olarak seyredildi.

Günlük olarak ekstra bir porsiyon ultra işlenmiş et yiyenlerde risk %17 yükseliyor.

Her gün ilave bir porsiyon şekerli içecek (kola, buzlu çay, meyveli içecekler vb.) alanlarda risk %6 artıyor.

Araştırmada göze çarpan detaylardan biri, toplam Ultra İşlenmiş Gıda (UPF) kullanımı ile bilişsel rahatsızlık arasında doğrudan bir bağlantı rastlanmamış olması.

Ekmek, tatlı, atıştırmalık, süt ürünleri ve hazır yemek gibi diğer UPF türlerinin ise bilişsel bozulma riskini artırmadığı belirlendi.

Virginia Tech’ten insan beslenmesi profesörü Brenda Davy, elde edilen sonuçlar, olumlu ve umutlandırıcı bir mesaj taşıyor şeklinde ifade etti:

“Değiştirilebilecek şeyler var. Önemli olan ölçülülük, mantıklı ve dengeli seçimler yapmak.”

Uzmanlar, aşırı işlenmiş besinleri azaltmanın en doğru yönteminin evde yemek pişirme alışkanlığı edinmek olduğunu vurguladı.

Virginia Tech’ten Ben Katz, “Bir diyeti uygulamak başka, o diyeti pişirebilecek becerilere sahip olmak bambaşka bir şey” dedi.

Muhabir: AMMAR KIZILÇINAR