Veri analiz gruplarının aktardığına göre, 28 Şubat’ta ABD ve soykırımcı israilin İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik saldırılarıyla başlayan savaşın ardından tahran'ın bu hayati su yolunu kapatmasının ardından Hürmüz Boğazı’nda veya yakınlarında uyarılara uymayan yaklaşık 10 gemi saldırıya uğradı.

Savaşın başlamasını takip eden hafta boyunca süren saldırılar, Hürmüz Boğazı üzerinden deniz trafiğinin neredeyse tamamen durmasına neden oldu. Bu boğaz, petrol ve diğer ticari malların taşınması için hayati öneme sahip bir güzergah olarak biliniyor.

İngiltere Deniz Güvenliği Ajansı, gemilere yönelik saldırılarla ilgili yaklaşık 10 uyarı yayımladı ve ayrıca şüpheli faaliyetler hakkında da bildirimlerde bulundu. Ancak söz konusu gemilerle ilgili ayrıntılı bilgi paylaşılmadı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü ise internet sitesinde yaptığı açıklamada, bir hafta içinde boğazda uyarılara uymayan 9 gemiye saldırı düzenlendiğini, bunlardan 4’ünün 7 kişinin ölümüne yol açtığını duyurdu.

Deniz trafiğinde yüzde 90 düşüş

Dünya petrolü ve sıvılaştırılmış doğal gazının yüzde 20’si Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor. Ancak analiz şirketi Kpler’in işlettiği MarineTraffic platformunun verilerine göre, boğazdan geçen petrol tankerlerinin sayısı bir hafta içinde yüzde 90 azaldı.

AFP’nin MarineTraffic verilerini analizine göre, pazartesiden bu yana boğazdan yalnızca 9 ticari geminin (petrol tankerleri, yük gemileri ve konteyner gemileri) geçtiği tespit edildi. Bazı gemilerin ise konum bilgilerini zaman zaman gizlediği bildirildi.

Batılı bir deniz koalisyonu tarafından yönetilen Ortak Denizcilik Bilgi Merkezi, cumartesi günü yaptığı açıklamada, daha önce hedef alınan gemilere yardım veya kurtarma operasyonu gerçekleştiren gemilerin de hedef alınma riskiyle karşı karşıya olabileceğini belirtti.

Merkez ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı:
“Demirlemiş gemiler, karaya oturmuş gemiler ve yardım gemilerini hedef alan saldırıların gözlemlenen modeli, gemileri batırma girişiminden ziyade operasyonel belirsizlik yaratmaya ve rutin ticari hareketliliği caydırmaya yönelik bir kampanyaya işaret ediyor.”

Bazı olaylar günler sonra teyit edilirken, zarar gören gemilerin kimliği de her zaman açıklanmıyor. İran İslam Cumhuriyeti ABD ve israil gemilerinin hedef alınacağını duyurmuştu. Gemilerin saldırıya uğramamak için bayrak değiştirdiği biliniyor.

Muhabir: Mehmet Yaman