Çin ve Rusya, bu ay içinde yıllık ortak deniz tatbikatlarını gerçekleştirecek ve daha sonra Pasifik Okyanusu'nda yeri açıklanmayan bölgelerde ortak devriyeler düzenleyeceklerini duyurdu.
Çin Savunma Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, iki ülkenin deniz kuvvetleri, "Ortak Deniz 2026" tatbikatını Çin'in doğusundaki önemli askeri liman ve sahil kenti Çingdao açıklarındaki deniz ve hava sahasında gerçekleştirecek.
Bakanlığın açıklamasında, "Tatbikatın ardından her iki taraftan bazı birlikler Pasifik Okyanusu'nun ilgili bölgelerinde ortak deniz devriyesi gerçekleştirecek." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, bu faaliyetlerin ortak güvenlik tehditlerine birlikte karşılık vermeyi, bölgesel barış ve istikrarı korumayı amaçladığı belirtildi.
Rus haber ajansı RIA Novosti, tatbikatın 6-13 Temmuz tarihleri arasında yapılacağını bildirdi.
Tatbikat, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaklaşık iki ay önce Çin'e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından düzenleniyor.
Putin söz konusu ziyarette iki ülke ilişkilerinin "eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığını" ifade ederken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de iki ülke arasındaki "sağlam ortaklığı" övmüştü.
Çin ve Rusya, "Ortak Deniz" tatbikatlarını 2012 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştiriyor. Geçen yıl Rusya'nın doğusundaki Vladivostok yakınlarında yapılan tatbikatların ardından da Pasifik Okyanusu'nda ortak deniz devriyeleri düzenlenmişti.
Moskova ile Pekin arasında güçlü ekonomik ve diplomatik ilişkiler bulunuyor.
İki ülke son yıllarda düzenli olarak ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirirken, bu iş birliği Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı devam ederken Batılı ülkeler ve bazı diğer hükümetler tarafından dikkatle takip ediliyor.
Geçen ayın sonunda Çin Savunma Bakanlığı, Çin ve Rus hava kuvvetlerinin Japon Denizi, Doğu Çin Denizi ve Batı Pasifik üzerinde "bölgesel barış ve istikrarı koruma konusundaki kararlılık ve kabiliyetlerini göstermek amacıyla" ortak stratejik hava devriyesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı.
Bu uçuşlar üzerine Güney Kore Savunma Bakanlığı Pekin ve Moskova'ya resmi protestoda bulunurken, Japonya ise ulusal güvenliği açısından "derin endişe" duyduğunu açıklamıştı.
Çin ve Rusya ise söz konusu uçuşların Doğu Denizi ile Batı Pasifik üzerinde gerçekleştirilen ortak devriye faaliyetinin bir parçası olduğunu belirtmişti.





