2016 yılında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), yaptığı araştırmada 65 derecenin üzerinde tüketilen içecekleri" insanlar için olası kanserojen" olarak kategorize etti. Tehlikenin içecek de değil yüksek sıcaklıkta tüketilmesi ile yemek borusunun yapısındaki hücrelere verdiği tahribattan kaynaklandığı aktarıldı. Öte yandan Güney Amerika'da 70 derecedeki sıcaklıkta olan içecekler içen özellikle de maté çayı örneğinde, yemek borusunda oluşan kanser riskinin yüksek olduğu kaydedildi.
Tüketme Şekline Dikkat
İngiltere'de yapılan son araştırmada, gün boyunca 8'den fazla sıcak kahve veya çay tüketenlerin, içmeyenlere göre 6 kat daha fazla risk altında olduğu tespit edildi. Çok hızlı ve büyük yudumlarla tüketilen içeceklerin yemek borusundaki yapıya zarar verdiği ve mevcut boğaz iç sıcaklığını 12 derece artırarak yemek borusunda hasara yol açabileceği söylendi.
Ilık İçmek Riski Azaltıyor
Uzmanlar gün içerisinde tüketilen içeceklerin mevcut sıcaklığının en yüksek 60 derece olması gerektiğinin altını çizdi. Sıcak içeceklerin hemen doldurulduğu gibi değil birkaç dakika bekletip kısa bir süre sonra tüketmek riski azaltıyor. Diğer taraftan yavaş yavaş küçük yudumlarla tüketmek, veya bardağın kapağını açmak, karıştırmak, süt veya su eklemek en güzel yöntemler arasında.