Batman'ın Sason ilçesinin Topluca köyünde geleneksel lezzetlerden biri olan cevizli sucuk üretimi sürüyor.

Sason'un verimli topraklarında üretilen cevizli sucuk, hem köylülerin gelir kapısı oluyor hem de yöresel ürünlere ilgi duyan ziyaretçiler için doğal ve lezzetli bir tat sunuyor.

143F47B1 073F 4C9A 8D32 Ebca94Dc9D7E

Köy sakinlerinden Muhammed Çelik, İLKHA muhabirine aile olarak yıllardır bu işi yaptıklarını ve üretim döneminin birkaç ay daha süreceğini belirtti.

"Senelerdir bu işi yapıyoruz"

Çelik, tamamen yerel ürünlerle üretim yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Biz senelerdir cevizli sucuk üretimini yapıyoruz, elhamdülillah. Bu sene de iki-üç aydır başladık, bir iki-üç ay daha sürecek. Yerel malzememiz var; yerel ceviz, yerel pekmez, yerel üzüm kullanıyoruz. Orijinal balımız da var. Her zaman yerel ürünlerle, doğal şekilde yapıyoruz."

1-98

"Oldukça meşakkatlidir"

Cevizli sucuk üretiminin hem zahmetli hem de sabır gerektiren bir iş olduğunu dile getiren Çelik, süreci şu sözlerle anlattı:

"Önce cevizleri iplerden geçiriyoruz, ardından pekmezli bulamacı hazırlıyoruz. Cevizleri bulamaçtan geçirip daldırıyoruz, sonra kurutmaya bırakıyoruz. Bu süreç en az dört-beş gün, bazen bir haftayı buluyor. Yani oldukça meşakkatli bir iştir."

0777029C F0Bf 416B 842A 64F8F39300C8

"Hem satıyor hem de yiyoruz"

Yılda iki ila üç ton arası üretim yaptıklarını ifade eden Çelik, hem satışını gerçekleştirdiklerini hem de köylerinde misafirlere ikram ettiklerini belirtti.

Çelik, "Evde yetiştiriyoruz, biz yiyoruz, satıyoruz, akrabalara veriyoruz. Elhamdülillah, geçimimizi bununla sağlıyoruz. Allah’a şükür." ifadelerini kullandı.

4949Efbf E3C6 4E5B A6Eb 92599820B4Fd

Kaynak: İLKHA