- Gençlik çalışmalarında STK etkisi ve duyarlılığı önemlidir. İslami cemaat ve STK’larla ilgili 90’lı yılların zihinsel ketleri ortak çalışmalarla büyük oranda kırıldı. Bu ortak çalışmaların daha da çoğalması ve genişlemesi lazımdır. Eğitim, etkinlik ve spor gibi ortak çalışmalarla ‘ünsiyet ve kardeşlik’ daha da artacaktır.
- Gençlerin STK’larda görev almaya direnme noktası kırılmalıdır. Gençleri sadece tabela ve flamalara çağırmaktan ziyade gençlere bire bir gitmek lazımdır. Onlara samimi davranmak lazımdır. Eğer bir genç sosyal medyada ‘ağız dolusu küfürlü veya saçma sapan hareketler içeren bir paylaşımı’ zevkle izliyorsa bu yanlış da olsa oradaki samimiyetten olabilir. Bu örnekte olduğu gibi gençlere bilgi akışında zordan kolaya, sonuçtan başa gitme gibi metot yanlışlıkları var. Bunların düzeltilmesi lazımdır.
- Bir gence dokunmak için ‘Bugün git, yarın gel!’ dememek lazım; bugün ötelenen genç, yarın size gelmez. Üniversitelerde gençlik çalışmalarında etkin ve etkili olmak lazımdır. Gençler arayış içindedir. Arayışların yanlış yerlerde ve tehlikeli mecralarda sonlanmaması lazımdır. Sağlıklı gençlik çalışmaları çeşitli prosedürlere kurban edilmemelidir.
- ‘Gençlere böyle davranılmalı, şöyle yaklaşılmalı yapmazsak kaybederiz.’ tavrından ziyade bardağı dolu tarafından görüp yaklaşmak lazımdır.
- İstişarede rahmet var. Bir araya gelişler, önemlidir ve rahmete vesilesi olur. Ortak paylaşımlar, bir fikir teatisidir. ‘Gençlik STK’larına nasıl yardımcı olunur, kapasite kazandırılabilir, onları nasıl daha doğru yönetebilir ve yönlendirebiliriz, onların güzel ve hayırlı işler yapmasını sağlayabiliriz?’ soruları göz ardı edilmemeli ve cevaplarını somut olarak bulmalıdır. Rehberlik yapma, yetkinlik kazandırma, liderlik eğitimi ve gençlik çalışmaları STK’ların ana çalışmaları arasında yer almalıdır.
- Gençlik çalışmaları ile ilgili bir hassasiyet var. Gençler durağan değildir. Eskiden nesil değişimi denilirdi. Şimdi, 3-5 yılda ciddi değişimler oluyor. Bu tür değişimler, zamanın ruhu ve insanların davranışlarıyla ilgilidir. Gençlik çalışmaları gençlerin eliyle yapılmalıdır. Sık sık Peygamber aleyhisselam’dan konuşuyoruz, onu anlatıyoruz, onun gençlere verdiği değerden bahsediyoruz; ama gençlik çalışmalarımızda gençler olmadığı gibi hala onlara ‘Toydur, yapamaz’ havasındayız. Gençlere değer mi veriyoruz; yoksa onları kendi yaptıklarımız veya yapamadıklarımız içinde görüp kızıyor muyuz? Bu sorunun cevabı bile gençlere verdiğimiz değerin bir göstergesidir. Oysa onların yapabilirlikleri ve yaptıkları ile değer ve önem vermemiz lazımdır. Genci öne geçirirsek, eline direksiyonu verirsek ve ona ‘Hadi, yürü bakalım, ben de imkânım ve tecrübemle arkandayım!’ Dersek, diyebilirsek birçok problem hallolur.
- Gençler için etkinlik önemlidir. Özellikle geziler ve sportif aktiviteler çok fayda sağlar. Geziler, tarih ve coğrafya bilincini kavratacak bağlamda olmalıdır. Geziler, şuurlanmaya katkı sağlar. Bu bağlamda yaz ve okuma kampları önemlidir. Bu kamplar, gençlerin keyif aldığı etkinlikler arasında yer alır. Kamplar, zaman olarak tadında bırakılmalıdır. Bir iki haftalık zaman dilimleriyle yetinilmelidir. Geziler ve kamplar gençlere istikamet, örneklik sunma ve yönlendirme yönüyle önemlidir. Gençlik çalışmalarında lider seçimi de önemlidir. İyi bir lider, düşmanları bile şemsiyenin altında toplayabildiği gibi kötü bir lider dostları dahi şemsiyenin dışına itebilir… (Devam edecek)
Gençlik ve Gençlere Dair Sözü Olanlar -5-
Yusuf Arifoğlu