İdare, ekonomi, siyaset ve eğitim gibi hususlarda verim ve başarı iyi ve güçlü bir liderle olur. Her bir grup, organizasyon, camia, parti veya ülke için nitelikli bir liderlik önemlidir. 

      Bedende baş veya kalp nasıl hayati bir fonksiyona sahipse bir toplum için de liderlik böyledir. 

      Liderlik bir toplumun insan varlığı, düşünsel yaklaşımı ve yaşam standartları için ya olumlu bir gelişim, doğru bir ilerleyiş ve erişilen zirve ya da olumsuz bir gelişim, yanlış bir gidiş ve önlenemeyen bir çöküştür.

       Dünya ülkelerinin gelişmişlik ve ilerleme paradigmalarında iyi/kötü, nitelikli/niteliksiz bir lider ilk sırayı alır. Bir toplumu dalgalı ve rüzgarlı denizdeki bir gemi gibi düşünürsek 'kötümser lider rüzgarı suçlar, iyimser lider havanın değişmesini umar, nitelikli lider ise şartları hesaplayarak yelken açar.'

       Kimi toplum ve ülkeler haşin ve gaddar liderlerin hışmına uğrar, kimi ülkeler kibirli ve doyumsuz liderlerin zulmüne maruz kalır, kimi ülkeler ehliyetsiz ve beceriksiz liderler sebebiyle başka ülkelerin tahakkümüne girer, kimi ülkelerin liderleri kendini halkına ve hizmete adar, kimi ülkeler de her olumsuz koşula rağmen lider faktörüyle ayakları üstünde  kalmaya çalışır. 

        Bu satırların kaleme alınması elimdeki bir kitap vesilesiyledir. Bu kitap, ülkemizin seçim sathına girdiği bu dönemde hem genel hem yerel yönetime talip olanlar, parti başkanları ve teşkilat öncüleri için önemli liderlik niteliklerinden bahsetmektedir. 

      'Liderlik Nitelikleri' adlı bu kitabın yazarı John C. Maxwell'dir. Bu alanda başka kitap çalışmaları da olan yazar, bu kitapta iyi bir liderlik için  reddedilemez 21 nitelikten bahseder. Yazar, reddedilemez 21 liderlik niteliğini iyi bir öğrenme, gözlem, araştırma ve tecrübe neticesi olarak kaleme almıştır. Her bir nitelik için gösterilen örnekler arasında 'sinema sanatçıları, sporcular, iş adamları, din adamları, dernek yöneticileri, parti liderleri, üniversite hocaları ve devlet başkanları' var. 

      Bu kitapta anlatılan liderlik nitelikleri, aslında çoğu lider/yöneticinin bildiği ama vazifeyi üstlenince ihmal ettiği veya bir arada değerlendirmekten imtina ettiği düsturlardır. Küçük büyük, geçici sürekli, pasif dinamik tüm grup, camia, parti ve ülke liderleri için önemli addedilen bu 21 nitelik kitapta şöyle sıralanmıştır:

      -Sağlam ve doğru bir KARAKTER,

      -İlk izlenimdeki önemli bir etki unsuru KARİZMA,

      -Söz verme, ahde vefa

      -Güçlü ve sağlıklı bir İLETİŞİM,

      -Fark edilen ve geliştirmeye elverişli bir YETENEK,

      -CESARET,

      -Güçlü sezgiler ve doğru analizlere bağlı ALGI gücü,

      -ODAKLANMA ve yoğunlaşma,

      -CÖMERTLİK,

      -Doğru olan her konuda ilk adımı atma/BAŞLATMA,

      -Söz gümüşse sükût altındır, ilkesi doğrultusunda iyi bir DİNLEME,

      -Yaşamı kuşatan ve insanları seven bir TUTKU,

      -Her şart ve zeminde OLUMLU bir tavır,

      -Sorunu üreten değil SORUN ÇÖZEN bir duruş,

      -Küçükten büyüğe, destekleyen desteklemeyen herkesle kurulan iyi İLİŞKİLER,

      -Öncülük alan ve kitleye göre elde edilmiş bir SORUMLULUK,

      -Güvenli olma, güven verme ve güvenme,

      -Bir plan ve DİSİPLİN içinde hareket etme,

      -Toplumun efendisi olmak için topluma HİZMET etme erdemliliği,

      -Beşikten mezara kadar düsturunca sürekli bir ÖĞRENME süreci,

      -İyi bir misyon üstlenmek adına cezbeden bir VİZYON.