Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından 15-16 Ekim günlerinde "Ümmetin İlim ve Düşünce ile Gelişmesi ve Kalkınmasında Ulemanın Rolü" temasıyla 7'inci Âlimler Buluşması" Diyarbakır’da İTTİHADUL ULEMA Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

İki gün, 4 oturum ve mülahazalar şeklinde düzenlenen ve Türkiye, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Afganistan, Libya ve Ürdün'den âlimlerin katıldığı Âlimler Buluşması’na Afganistan İslam Emirliği Hükümet sözcüsü Dr. Mewlewi Zebihullah Mücahid'in katılması da önemliydi.

Sunuculuğunu Molla Mahmut Kılınç'ın yaptığı buluşma, Dr. Rıfat Ablay’ın Kur’an tilavetiyle başladı. “Âlimler Buluşması”nda açılış ve selamlama konuşması yapan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, İslam âleminin büyük bir zihni istila altında olduğuna dikkat çekerek, "Bugün tarihimizin en büyük istilası ile karşı karşıyayız. İdeolojiler üzerinden evlatlarımızın inançları ile oynanıyor… Medreseler halkı irşad vazifesi üstlendiğinde halk, ıslah olmuş, medreseler de talebe bulmakta rahatlamışlardır.” Dedi.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Mevlevi Zebihullah Mücahid’de 7'nci Âlimler Buluşmasındaki konuşmasında Afganistan'ın kurtuluş ve kalkınmasında ulemanın büyük bir rol oynadığına dikkat çekti.

Âlimler buluşmasına çevrimiçi bağlanan Dünya Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadağî de, medreselerin öneminin toplum ve yöneticiler tarafından önemsenmesi için âlimlere görevler düştüğünü söyledi.

Şeyh Zahid El-Haznevî, "Davetçi daha ihlaslı, sabırlı olmalı. O Allah'ın rızasından başkasını düşünmemeli. Davetçiler yaptıkları çalışmalarda Allah'ın rızasını gözetmezlerse başarılı olamazlar… " Diye konuştu.

Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Yusuf Kaplan da, İslam dünyasının toparlanmasında "Âlimler, peygamberlerin varisleridir" hadisinin rehberlik ettiğini belirtti.

Şeyh Esad El-Çokreşi Medresesinden Mehmet Fırat konuşmasında, İlahi ilkelerin tecellisiyle Kürtlerin İslam bayrağını yükseltmek ve İslam Medeniyetini inşa etmek için gönülden İslam'a dahil olduklarını kaydetti.

Dünya Âlimler Birliği Erbil Temsilcisi Prof. Dr. Ahmed Abdulvahap Pêncwinî de, "Laikliğin yapmaya çalıştığı en önemli şey Kürtleri akideden koparmak, tevhide dair ilişkilerini kesmek ve onları bir şekilde kendi medeniyetine yabancı hale getirmektir.” Dedi.

Ronaki Müessesesi Genel Müdürü Dr. İdris Karitanî de konuşmasında, geçmişte yer etmiş İslam âlimleri gibi, günümüz âlimlerinin de insanlığın değerini yükseltecek kabiliyete sahip olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Şemsettin Dursun da, "Bir aileyi inşa ve imar ederken o ailenin çocuklarını ihmal ederseniz ihmal ettiğiniz çocuklar ve gençler imar ve inşa ettiğiniz aileyi imha ederler… Türkler, Kürtler, Araplar ve Farslar’ın bir araya gelmesi önemlidir. Eğer ayrılırsak tefrikaya düşersek tek kalırız, o bakımdan İttihat çok önemli.” Şeklinde konuştu.

Molla Abdussamed Yalçın ise, "Kürtler arasındaki sıkıntılar ümmetin meseleleridir. Ümmetin meseleleri de âlimlerin çözmesi gereken meselelerdir." İfadesiyle dikkat çekti.

İslam düşmanlarının, Kürtleri İslam'dan uzaklaştırmak istediğine dikkat çeken Yalçın, 6-8 Ekim 2014 saldırılarında Yasin Börü ve arkadaşlarının PKK'liler tarafından vahşice nasıl katledildiğini anlatarak, "Kürtlerin en büyük problemi PKK'dir." Dedi.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da, "Ulemanın ittihadı ile umeranın, ehl-i siyasetin ittifakı, ümmetin birliğine giden yolun anahtarıdır… Ulema içinde yaşadığı toplumun sadece akidevi ve ibadi meseleleriyle değil aynı zamanda içtimai, ahlaki, iktisadi, siyasi, kültürel meseleleriyle de ilgilidir… Ulemanın, Müslümanların kendi sorunlarını emperyalistlere havale etmeden kendi aralarında konuşarak halletmeleri konusunda topluma rehberlik etmelidirler." İfadelerini kullandı.

Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerinde okunan sonuç bildirgesinde, âlimlerin her şartta uyarıcı ve yönlendirici sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmeleri, insanlık ve ümmetin sorunları hakkında konuşmaktan ve inisiyatif almaktan kaçınmamaları gerektiği vurgulandı.

Müslüman kavimleri bir arada tutan gücün “İslam” olduğu belirtilerek, ulemanın “Kürt meselesi”ne müdahil olup bu hususta sorumluluk alması ve İslam ülkelerinin Afganistan İslam Emirliği ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştirilmesi ve emirliğin tüm Müslüman ülkeler tarafından tanınması için ulema önemli bir rol üstlenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca ifsad hareketlerine karşı aile kurumu ve kadınların hak ve hukukuna sahip çıkılmasına da vurgu yapıldı.

Âlimler buluşması programının tanıtımı yapılırken amacının; “Kürt coğrafyası başta olmak üzere İslam coğrafyasındaki ulemayı ortak noktalarda bir araya getirme, İslam âleminde bulunan mevcut problemlere çözüm üretmek ve kalkınmasında öncü rol oynamak” olarak açıklandı.

Buluşmanın amacı ve işlevi bu kadar açık ve net iken konuyu saptırarak “parazit” yapan kesimlerin dertlerini ve rahatsız olma sebeplerini çok iyi biliyoruz. Onlar Müslümanların birlik ve kardeş olmalarını ve İslam’ın hâkim olmasını istemiyorlar. Bunu sabote için kendilerini gizleyip farklı maskeler taksalar da biz onları ve amaçlarını çok iyi biliyoruz…

Vesselam…