Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.
Zaman akıp giderken gündemin de hızla değiştiğini fark ediyor musunuz? Gerek günlük meseleler gerekse genel anlamda sürekli bir değişim söz konusu… Bu değişime ayak uydurma gereği duymayanlara ne mutlu! Ancak değişimin bir parçası olan yahut bu tür kimselerle muhatap olan Müslümanlar olarak işimiz zor. Bakın sözü nereye getireceğim:
Hz. Ali Efendimiz “İnsan, vaktinin çocuğudur.” buyurmuş. Bizler yaşadığımız dönemlere ister istemez ayak uydurmak, hiç olmazsa fıkhi meseleleri bilmek zorunda kalıyoruz. Zira kendimiz olmasak da çevremizden birileri güncel meselelere takılıyor, tökezliyor, ayağı, kalbi, imanı kayabiliyor.
İttihadu’l-Ulema yakınlarda çok güzel bir PDF dosyası çıkardı. Dosya, Hicri 1444 yılı içerisinde verilmiş fetvaları içeriyor. 340 mesele var. Hepsi de birbirinden değerli bilgiler… Okuduğunuz zaman “Bilmediğimiz ne çok şey varmış.” diyorsunuz. Temin etmek isteyenler @safiilmihal Telegram kanalından indirebilir.
Dedik ya insan ibnu’l-vakt diye… Hal böyle olunca bize başka ilimler de lazım. “Güncel meselelere fetvalar” tarzında kitaplara baktığımızda güncel bir şey bulamıyoruz artık. Bu kitaplara sürekli ek yapılması gerekiyor. Ümmet olarak biz, kıymetli âlimlerimizden günümüz meselelerine de fetvalar istiyoruz.
İki yıl öncesine kadar Bitcoin, NFT gibi sanal para yoktu. Şimdi birçok Müslümanın ocağına incir ağacı dikmiş durumda. Geçmiş yıllarda banka promosyonlarını, bankada çalışmanın hükmünü, bankadan kredi çekmenin, o kredi ile ev/araba almanın hükmünü arıyorduk ki hâlâ da bazı sorular açıklığa kavuşmuş değil.
Evet banka işlemleriyle ilgili hemen her yerde fetva bulabiliriz ancak bunlar kitap haline getirilse ve herkesin evinde bulunsa kötü mü olur? Kirada oturan yahut arabası olmayan bir Müslümana ikide bir de “Kredi çeksene!” diyen iyi niyetli(!) insanların da ağzı kapanırdı. Ha eğer caizse de caiz olduğu bilinirdi.
Daha birçok mesele var. Oyun salonu açmak yahut bu salonlarda çalışmak, kahvehane hükmüne girer mi mesela? Youtuber olarak oyun videoları çekmek caiz midir? Çocukların, gençlerin en büyük özentisi bu. Zaten oyun bağımlısı olmuşlar, krizi fırsata çevirmek istiyorlar.
Ağzı olan konuşurken âlimlerimizin daha çok konuşması gerekiyor. Zira birçok çevreler tarafından sayılan bir hoca efendinin şampuanda, diş macununda jelatine fetva verdiğini görüyoruz esefle. Yahu şampuan ve diş macunu ne zaman zaruri ihtiyaç oldu? Hem de helali varken neden haram olan tercih edilsin?
Bunlar ve daha fazlası bir kitap halinde açıklığa kavuşturulmalı… İnternette var zaten, diyebilirsiniz. Ancak kitabın ağırlığı, söz dinletme kuvveti farklıdır. Kitaba dokunduğumuz gibi kitap da bizim kalbimize dokunur Allah’ın izniyle. Kitabın kokusu gibi o fetvaların kokusu elimize, üstümüze, hayatımıza siner.