Hamd âlemlerin Rabbine, salat ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Sizde de öyle mi bilmem; ama gerek kendimde gerekse tanıdığım birçok kişinin telefonunda, eşinin, çocuğunun ya da en yakın sevdiklerinin isminin başında “A” sesi bulunur. Bu A, kaydedilen ismin alfabedeki yerine göre bazen birkaç tane olabilir. Nedendir bu?

Çünkü insan en sevdiklerinin her zaman en yakınında, en kolay ulaşabileceği yerde olmasını arzu eder. Baktı mı görsün, bir tıkla ulaşabilsin, hiç uzak kalmasın, özlemesin, hasret çekmesin ister.

Başa “A” harfini eklememizin, A’nın alfabedeki yerinden çok özel bir anlamı olduğunu da düşünüyorum âcizane. Yüce Rabbimizin özel ismi olan Allah, A harfi ile başlar. Peygamberimiz(sav)’in gerek bizde gerekse diğer ümmetlerde en yaygın ismi olan Ahmed de keza. Demek ki A bile alfabeden değil sevdiklerimizden alır değerini.

Allah ismi de Ahmed ismi gibi Elif ile yazılır. Elif de –malumunuz- Arap alfabesinin ilk harfidir. Elif de bu sebepten kıymetlidir. Çocuklarımıza “Ayın, Kaf, Şın” gibi isimler koymayız; ama birçok millette Elif ismi çok kullanılan isimler arasındadır.

Sevdiklerimizi madem bu kadar yakınımızda istiyoruz, onları bıkmadan usanmadan, isimlerinin başına isminin baş harfini koyduğumuz Allah’ımızın istediği gibi yaşamaya teşvik edelim. Madem hayat müşterektir, dini hususlarda da onlara yardımcı olalım. Örneğin yatsıyı kılmadan yatılmamasına özen gösterelim. Sabah namazına sevdiklerimizi uyandırıp onların namazlarından da sevap alalım.

Birbirimize zorluk çıkarmayalım, kolaylık sağlayalım. İslam kolaylık dinidir, birbirimize zorlaştırarak ahiretimizi zorlaştırmayalım. Hele şu teknoloji çağında çocuklarımıza uygun bir ortam ayarlayamamışsak, onlarla yeterince ilgilenememiş, üç beş Müslüman bir apartman kiralayamamış altını da mescid yapamamışsak…

Eşlerimiz zor işlerde çalıştığı halde farz namazını kılıyor, Ramazan orucunu tutuyorsa bırakalım Allah değerlendirsin, tabiri caizse kanaat notunu Allah(cc) versin sonsuz rahmetiyle. Biz o “AAA…” diye kaydedip hep beraber olmak istediğimiz eşimizi “Ya hepsini tam yap ya da bırak.” tarzı sözlerle kendimizden de Rabbinden de uzaklaştırmayalım.

Sevdiklerimizi “AAA…” ile kaydetmemizin başka bir nedeni daha var. Şu hız çağında yavaşlıktan hoşlanmıyoruz. Ansiklopedi karıştırmak yerine arama motorlarına sorduğumuz, sözlükleri kitaplığımızdan kaldırıp kelimelerin anlamını internetten araştırdığımız gibi sevdiklerimizi telefon rehberinden aramak bile zor geliyor bize. Aslında biz de biraz sakinleşip hayatımızı yavaşlatsak, belli saatlerde elimize telefon yerine kitap alsak, ailecek kitap okuma saati yapsak, çocuklarımız da güzel alışkanlıklar kazanır, yuvamıza da huzurun gireceği bir kapı açılır.

İslami sohbetler de güzeldir ancak namazlarımıza daha çok dikkat etsek, çocuklarımız ve sevdiklerimiz için de bu hususta dua etsek daha güzel olmaz mı? Dünyada üç A ile yazıp o A’ları tek tek okurken, ahirette o A’lar birleşip üzülme, pişmanlık ve şaşırma ünlemine dönüşmesin Allah muhafaza.