Mısır`da yapılan cumhurbaşkanlığının ikinci turu da tamamlandı ve sonuçlar geç de olsa ilan edildi. İhvan-ı Müslimin Cemaatinin adayı Muhammed Mursi seçimin galibi olarak Mısır`ın ilk sivil cumhurbaşkanı oldu. Mursi 1951` de el-şarkiyye vilayetinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1972` de Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi`nden mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisansını yaptı ve akabinde Amerika`ya gitti. South California üniversitesinde doktorasını tamamladı Akademik kariyerini sürdürerek California Üniversitesi`nde doçent oldu.

El-Zekazik Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi`nde Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkanlığı yaptı. Devrim sonrası kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi Başkanlığını yürüten Muhammed Mürsi, Müslüman Kardeşler Cemaati İrşad Bürosu üyesi ve cemaatin siyasi liderlerinden birisiydi.

30 Nisan 2011`de Müslüman Kardeşler Şura Meclisi, onu cemaatin kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı seçti.

İhvan hareketi, yüzyıla yaklaşan zor ve mücadeleci geçen geçmişi ile İslam aleminin en köklü ve en güçlü cemaatlerinden biridir. İlahi kader onları bugünden sonra yeni bir görev ile sınamak istedi ve Mısır yönetimini onlara tevdi etti.

Ancak Mısır`da her şey seçim sonuçlarıyla değişmiş değil. Devrimden sonra bütün yetkileri elinde tutan Askeri Konsey, hem içerde, hem de Mısır`ın dış politikasında eski rejimi devam ettirmek istiyor. İhvan`ın seçimleri kazanma ihtimalinin ağır bastığını görünce de seçimlerden hemen önce gelecek cumhurbaşkanının elini kolunu bağlayacak kararlar çıkardılar.

 Eski rejimin iskeleti hala ayakta ve onu değişik şekilde devam ettirmek isteyen kalıntılar türlü oyunlarla sahnede kalmaya devam ediyorlar. Askeri Konsey ve Anayasa Mahkemesi seçimlerin arifesinde  aldıkları alelacele kararlarla bir nevi derbe yapmış durumdalar. Seçilecek cumhurbaşkanının kısılan yetkileri ile seçilmiş parlamentonun iptali tabir caizse postmodern bir darbe oldu. Bu kararları şiddetle protesto eden halk günlerdir Tahrir meydanındaki direniş ve karalılığını sürdürüyor. Bu ayın sonunda yönetimi devretmesi beklenen Askeri Konsey bundan sonra ne yapacak acaba? Anlaşılan o ki, Mısır`da da tıpkı Türkiye`deki 28 Şubat süreci gibi bir durum ikame edilmek isteniyor. Amerika ve İsrail açısından en uygun tarz bundan başka ne olabilir? Onlar hiçbir zaman ne Mısır, ne de başka bir İslam ülkesinde adil, bağımsız, halkının ve ülkesinin çıkarlarını korumayı amaçlayan bir idarenin kurulmasını  istemediler. Şimdi böyle bir idarenin İhvan eliyle kurulmasını engellemek için ellerinden geleni elbette yapmaktan geri durmayacaklardır. Bunun için ilk adım olarak Askeri Konsey`e bu karaları almalarını emrettiler. Ancak işler onların dediği gibi mi yürüyecek? Bunu önümüzdeki aylarda net olarak göreceğiz.

Muhammed Mursi, seçim sonuşlarının ilanından sonra yaptığı ilk konuçmasında olumlu mesajlar verdi. Halkın istekleri ve devrim hedeflerine sahip çıkacağı ile beraber Ordu ile de bir çatışma ortamının oluşmayacağını  ima eden ifedeler kullandı. Ancak bütün iyi beklentilere rağmen Mısır devriminin içerden ve dışarıdan muhalifleri değişik komplo ve çatışma senaryolarını devreye sokacaklardır. Mısır`ı ekonomik ve askeri açıdan zora sokmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu tehlikeli geçiş sürecinde İhvan`ın hem çok dikkatli, hem de karalı ve cesur adımlar atması  gerekiyor.

Mursi, bir Milli Birlik Hükümeti kurmayı planlıyor ki, işin doğrusu da budur. Her kesimden ehliyetli şahsiyetlerin görev alacağı, ülkede toplumsal dayanışma ve beraberliği sağlayacak, devrimin hedeflerini gerçekleştirmeyi planlayan bir hükümet, bu merhalede alınacak en isabetli karalardan birisi olacaktır.

İhvan`ın önünde iki yol var: Ya askeri vesayeti kabul, ya da halkla beraber devrimin hedeflerini gerçekleştirmeye çalışmak. Şayet İhvan istenen kararlılık ve cesareti ortaya koyamaz da, Askeri vesayet altına girmeyi kabul ederse, bu Mısır ve kendileri için tam bir felaketten başka bir sonuç getirmez. Çünkü, dünyada  bu tür politikaların hüsranla sonuçlandığı bir çok örnek var.İhvan`ın bu yaşanmış acı tecrübelerden ders alarak bir hataya düşmeyeceğini kuvvetle ümit ediyoruz.

Zaferiniz mübarek olsun ey kardeşler, Allah bu yeni görevinizde yardımcınız olsun ve sizi  düşmanlarınızın şerrinden korusun.