Yaşadığımız acı deprem felaketinde imtihanını başarıyla veren, sorumluluğunu yüzünün akıyla yerine getiren kuruluşlardan biri de hiç kuşkusuz Umut Kervanı Vakfı oldu. HÜDA PAR camiasına yakın gönüllü hayırsever insanlar tarafından kurulan Umut Kervanı Vakfı depremzedelerin siyasi görüşlerine, ideolojilerine, yaşam şekillerine, kılık kıyafetlerine, milliyetlerine, hatta dinlerine bakmadan hepsine yönelik bir yardım seferberliği başlattı.

Umut Kervanı Vakfı, yüzlerce, binlerce gönüllüsü ile başta Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya olmak üzere tüm deprem bölgesinde depremin ilk gününden itibaren sahaya koştu ve durup dinlenmeden, gece gündüz demeden yaraları sarmaya çalıştı. Öyle bir ihlas, öyle bir samimiyet, öyle bir gayret, öyle bir fedakârlık sergiledi ki depremzedelerin gönlünde taht kurdu.

Deprem felaketinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra yardıma gelen birçok vakıf, kuruluş, STK, dernek bölgeden ayrılıp gitti. Seçim atmosferinin yarattığı ortamın da etkisiyle deprem felaketi ülkenin ilk gündemi olma durumunu kaybetti. İnsanlar depremi unuttular. Yaşanan acılar, mağduriyetler sürmesine, milyonlarca insan çadırlarda yaşamaya devam etmesine rağmen depremzedeler birçok kesim tarafından ya unutuldu ya da ilk günlerdeki ilgiyi görmez oldu.

Lakin Umut Kervanı Vakfı depremzedelere yönelik ilk günkü ilgi ve heyecanını sürdürdü. Ramazan ayı olmasına rağmen yüzlerce Umut Kervanı gönüllüsü oruçlu halleriyle, işlerini güçlerini bırakarak deprem bölgesine koşmayı, iftar çadırlarında, aş evlerinde depremzedelere yardım etmeyi sürdürdüler. Umut Kervanı Ramazan boyunca her gün binlerce depremzedeye sıcak yemek dağıttı. Binlerce depremzede aileye ev eşyası sağladı, giyim yardımı yaptı. Çocukların, yaşlıların, kadınların buruk da olsa yüzlerini güldürdü. Sahipsiz olmadıkları duygusunu tattırdı onlara. Öyle ki depremzedeler Umut Kervanını kendilerinden görmeye başladılar. Umut Kervanına yönelik övgü afişleri taşıyanlar bile çıktı. Birçoğu Umut Kervanı gönüllülerine ağlayarak sarılıp teşekkürlerini beyan etti.

Umut Kervanı sınırlı imkanlarına rağmen bu mübarek ramazan ayında depremzede olmayan yetim ve muhtaç aileleri de unutmadı. Türkiye’nin birçok şehrinde ve İslam coğrafyasının mazlum bölgelerinde on binlerce aileye gıda yardımında bulundu. Muhtaçlara yönelik iftar çadırları açtı.  Binlerce yetim ve muhtaç çocuğu giydirdi.

Umut Kervanı yaptıklarıyla göz doldurdu, takdir ve teşekkürlere muhatap oldu. Halkın gözünde büyük güven ve sevgiye mahzar oldu. Yurt dışında bile hayırseverler için yoksullarla zenginler arasında en güvenilir köprü olarak görülüp onun aracılığıyla yardım faaliyetlerinde bulunuldu. Türkiye’de ve İslam dünyasında, hatta Avrupa’da hayırseverler gönül rahatlığıyla, istenilen adrese teslim edileceğine olan tam inançla yardımlarını Umut Kervanına gönderdiler.

Tüm bunlar Umut Kervanını, Umut Kervanı yönetimini, gönüllülerini hiç şımartmadı. Aynı sadelik, tevazu ve fedakarlıkla, durmak nedir bilmeden, yorulmadan yollarına devam ediyorlar. Çünkü onlar sadece Rablerini memnun etmek istiyorlar ve yoksulları, muhtaçları, darda kalmışları seviyorlar, insanlara yardım etmekten mutlu oluyorlar, sevinç duyuyorlar.