Rusya, Batı’nın baskısı sonucunda girdiği Ukrayna savaşında büyük kayıplar veriyor. Rusya’nın kırmızı çizgilerini bilen Batı, Rusya’nın harekete geçmesini sebep verecek hamleler yaptı ve Rusya mecburen harekete geçti. Ukrayna’nın NATO örgütüne üye olması Rusya için bir tehdit niteliğindedir. Dolayısıyla, Rusya kontrolünü tamamen kaybetmemek için Ukrayna’ya girmek zorunda kaldı. Batı uzun süre Rusya’yı kışkırtan hamleler yaptı. Bu Batı’nın taktiğidir. Ülkeleri ekonomik ve siyasi olarak baskı altında tutarak zaman içinde yıpratarak ve sonunda kendi kontrolünde olan işbirlikçi yeni bir ekibi iktidara getirirler. Rusya’ya yönelik uyguladığı senaryo da budur.

Yıllarca Rusya’ya ürün satarak onu bir tüketici durumuna getirdiler. Gürcistan, Osetya, Kırım ilhakı gerçekleşirken Rusya’ya pek karşılık verilmedi. Rusya adeta dünyanın yeni sahibi gibi lanse edildi. Yeşil ışık yakarak adeta Batı’yı bölgeden kovan bir kahraman gibi Ortadoğu’ya girmesine izin verildi. Rusya adeta şahlanmış ve Putin ülkede alternatifi olmayan bir lider haline gelmişti. Kremlin’in ciddi diyebileceğimiz muhalifleri hepsi ya ülkeden kaçtı ya da cezaevine girdi. Putin artık sonsuza denk Kremlin’de kalacaktı. Ne olduysa bundan sonra oldu. ABD birden Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını söylemeye başladı. Sonra Ukrayna’daki ABD vatandaşlarını uyardı. Kiev’deki Elçiliğini taşıdı. Ukrayna’yı işgal eder ise çok ciddi bedel ödeteceğini söyledi. Rusya ise bu laflar altında kalmadan Ukrayna’ya girdi... O günden bugüne kadar Rusya her gün Ukrayna’nın şehirlerini bombalayıp yerle bir ediyor.

Rusya’nın yaptığı hesaplara göre, savaşın uzaması daha iyi. Askeri kayıplar verse bile Rusya artan doğalgaz fiyatlarıyla kazanıyor. Batı, Rusya’nın doğalgaz kartını çok iyi hesaplamamış, Rusya’nın dışında doğalgaz tedariki için zamana ihtiyaç duymakta. Rusya ise Batı’nın uyguladığı ağırlaştırılmış yaptırımlara rağmen Avrupa’ya doğalgaz vermektedir; ama doğalgaz fiyatları tarihin en zirvesine ulaştı. Bazı Avrupa devletlerindeki doğalgaz kullanan fabrikalar kapanma ve iflas etme sınırına geldi. Doğru Rusya’dan doğalgaz almak istemeyen ya da utanan Batı Türkiye üzerinden yine Rus doğalgazı almaya hazır. Putin şimdi Türkiye’de bir Doğalgaz dağıtım merkezi kurmaya çalışıyor. Ukrayna savaşı devam ettiği müddetçe Rusya, Avrupa’ya üç kat daha pahalı doğalgaz satabilir. Putin’in önünde hesaplamadığı tek bir problem kalıyor... Batı’nın desteği olduğu müddetçe Ukrayna hiç yılmadan savaşabilir. Peki, Rusya buna dayanabilecek mi? Asıl soru bu... Rusya devlet olarak para kazanıyor olabilir... Oligarklar da durumdan çok memnun kalıyor. Halkın durumu ise her gün kötüleşiyor... Kremlin’in savaşı sürdürmek için paraya ihtiyacı var... Oligarklar da para kazandığı müddetçe Putin’i destekleyecekler; ama Rus halkı bir se daha dayanacak mı bilinmez. Dolayısıyla, Rusya yeni yıl ile birlikte Ukrayna’da büyük bir saldırıya geçecektir. Batı’nın Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğiz sözleri de bunu göstermektedir.  Rusya büyük bir hazırlık içinde ve Batı da bunu görmektedir. Önümüzdeki yıl itibariyle Rusya’da bazı sorunlar görebiliriz. Batı uyuyan tüm ajanlarını da uyandıracaktır ve Kremlin hiç görmediği türden kirli bir propagandaya karşı karşıya kalacaktır. Kremlin’in iki alternatifi var... Birincisi, başlattığı işgali Kiev’i alarak bitirmek. İkincisi ise barış görüşmelere başlayarak aldığı yerlere hakim olarak savaşı bitirmek.