Kurban Bayramı yaklaşıyor. İlk hac kafileleri Mekke'ye ulaştı. Büyük bayram kapımızı çalmaya başladı. İslam ümmeti bayrama mı yoksa ekonomik krize mi hazırlanıyor. Geçen sene sevinen yoksullar bu sene de sevinecek mi?

Büyük bayram kapımızı çalmaya başladı. Kurban reklamları, hacca gidenler ve Mekke'den görüntüler gelmeye başladı. Etrafımızda bu sene kurban kesmesek mi diyenler çoğalıyor. Müslümanlar artan fiyatlar nedeniyle bu sene kurban kesebilir miyiz diye endişe etmiyor değil. Hakikaten, her gün fiyatlar artıyor. Diyanetin açıkladığı kurban fiyatlarıyla kurban bulabileceğinden pek emin değilim. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşımız bir yıl boyunca kurban parasını biriktirmemiş ise nasıl kurban kesecek? Bu sene ülkemizdeki durum da pek geçen seneye benzemiyor. Geçen sene Covid-19 nedeniyle kısıtlamalar vardı ve bir önceki seneye göre kurban bayramında evine et gelen yoksullar az sevinmişlerdi. Bu sene yine bir azalma olacak gibi gözüküyor.

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle dünyanın ve özellikle bölgemizin ekonomik durumu bayağı değişti. Petrol fiyatları yükseliyor ve bu yükseliş her şeye yansıyor. İnsan da biraz kurnaz ve doyumsuz olunca fiyatlar gereğinden fazla artıyor. Demek istediğim, bu bayramda kurban fiyatları da mutlaka artacaktır. Çünkü, dolar kuru da her gün artmaktadır. Belki de sene boyunca kurban parasını biriktiren vatandaşımızın biriktirdiği kurbanlık parası yetmeyebilir. Dolayısıyla bu vatandaşımız kurban kesmeyebilir. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kesilmeyen bir kurban bayramda bir yoksulu bir aileyi etsiz bırakacaktır. Dolayısıyla, bu bayram geçen bayrama göre yoksullar için daha buruk geçecek gibi gözüküyor.

Vakıflar ve dernekler her sene yaptıkları gibi bu sene de kurban organizasyonları yapıyorlar. Filistin, Suriye, Yemen, Afrika, Asya, Kafkasya'ya yine kurbanlar gidecek inşallah. Ancak, vakıflarımız ve derneklerimiz bu bayramda biraz yurt içindeki yoksullara geçen seneden daha fazla et dağıtsa daha fazla sevap kazanmış olurlar. Durumu iyi olan hem burada hem yurtdışında kessin, daha fazla sevap kazanacak elbette ama; komşu açken başka ülkeye kurban göndermek biraz lükse kaçar diye düşünüyorum. 2021 Kurban Bayramı'nda 2 milyon 750 bin küçükbaş, 950 bin büyükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin baş civarında kurbanlık hayvan satıldı. Bu rakamı bu sene de tutturabilirsek Allah'a şükretmemiz lazım.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2021 yılında vekalet yoluyla kurban kesim bedelini, yurt içinde 1125, yurt dışında 925 lira olarak açıklamıştı. Bu sene Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 2 bin 250 lira, yurt dışında 1800 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Fakat, bu sene küçükbaş kurbanlıkların 3-4 bin lira civarında satılması beklenirken, büyükbaş kurbanlıkların fiyatlarının ise 70 bine kadar çıkması bekleniyor. İnşallah, Müslümanlar kurbanları kesecek imkanları bulacaktır ve tüm dünyadaki yoksullar da sevinecektir. Allah (C.C) tüm Müslümanların kurbanlarını kabul ederek üzerimizdeki bu beklenmedik musibetlerin kalkmasına vesile kılsın. Amin!