Çocuk eğitiminin önemli konularından biri çocuk ile iletişim kurmaktır. Yaşadığımız zaman diliminde birçok olumsuz davranışın temelinde ebeveyn çocuk arasında olumlu bir iletişim dilinin kurulamamasıdır. Çocuk yetiştirirken en önemlisinin ve en zorunun onlarla iletişim kurmak olduğunu bilinçli ebeveynlerin çoğu bilir. Çocuklar da aynı yetişkinler gibi anlaşılmak, sevilmek, saygı görmek, dikkat çekmek ister var oldukları hal ile kabul edilmek isterler.
Çocuklar ile iletişim kurarken dikkat etmemiz gereken unsurlar

*Çocuk ile konuşurken onunla göz göze gelmelisiniz. Bu onun kendisini değerli hissetmesine neden olur. Konuşma başlamadan önce onu kucağınıza alabilir ya da onun mesafesinde oturabilirsiniz. Yukarıdan konuşmanız onun karşısında bir güç olduğunuz imajını hatırlatır.

*Çocuk ile iletişimde çocuğun olumlu taraflarını öne çıkarıp hatalı davranışları için de bunu başka türlü nasıl yapabilirdin düşünelim, sen ne dersin bir fikrin var mı? Deyin ve önce ondan fikir almaya çalışın.

*Çocuğunuz size önemli bir şey anlatmaya çalışırken dikkatinizi tamamen ona verebilirsiniz. Onu dinliyormuş gibi yapmayın, bunu hemen hisseder. Eğer bir işiniz varsa biraz beklemesini ve birazdan onu dinleyeceğinizi ifade edin.

*Eğer, çocuğunuza kızgınsanız, onunla konuşmak için sakinleşmeyi bekleyebilirsiniz. Sonradan pişman olmamak için kızgın zamanlarda ortam değişikliğine gidebilirsiniz.

*Başkalarının yanında çocuğunuzu eleştirmeniz ya da uyarmanız, çocuğunuzun size gücenmesine ve kızgınlık duygularına neden olabilir ve bu size olan güven duygusunu zedeleyebilir.

* Sık yapılan hatalardan biri de çocuk oyununun en heyecanlı yerindeyken ona bitirmesi gerektiğini söylemeniz hiç hoşuna gitmeyecektir. Çünkü daha eğlenceli bir alternatif olmadığı sürece hiçbir çocuk oyununu bırakmak istemez. Bu nedenle onu önceden gitmeye hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bulunduğunuz yeri terk etmeden 5-10 dakika önce “Az sonra kalkacağız, istersen yavaş yavaş oyununu tamamla.” şeklinde bir mesaj vermeniz hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacaktır.

* Görüşlerini saygı ile dinleyin. Haksız olduğu bir konu söz konusu olsa bile dinlenilmeye hakkı vardır. Kendi duygularını, düşüncelerini tanımalı ve özgür bir ortamda bunu her zaman söyleme hakkı olduğunu bilmelidir. Kendisini rahatlıkla ifade edebilen bir çocuk kendisine daha çok güvenir.

* Sorunlarını çözmek için kendisi çaba göstermelidir. Zorlandığı anlarda sorunu çözmeye davranmayın sadece ona yol gösterin. Çözümü kendisinin bulabildiğini görebilsin.

* Söz verdiğiniz şeylerde kesinlikle geri çekilmeyin. Bu onun size olan güvenini zedeler bu konuda asr-ı saadette yaşanmış bir örnek Abdullah b. Âmir -Allah ondan râzı olsun-, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile aralarında geçeni şöyle anlatır:

"Bir gün Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- evimizde otururken, annem beni çağırdı ve:

'Hele bir gel sana bir şey vereceğim' dedi. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, anneme:

'Çocuğa ne vermek istemiştin?' diye sordu.

Annem de:

'Ona bir hurma vermek istemiştim' deyince:

'Dikkat et! Eğer ona bir şey vermeyecek olursan üzerine bir yalan yazılacak!' buyurdular.(Ebu Davut) Çocuğa yerine getirilmeyecek söz verilmemeli verilen söz de mutlaka yerine getirilmeli.

Sonuç olarak Bir çocuk yetiştirirken sabırlı olmak ve karşınızdakinin bir çocuk olduğunun farkında olmak çok önemlidir. Sabırlı olabilmeniz için kendinize de zaman ayırmalı, yaşamdaki yerinizin ve beklentilerinizin daha fazla farkında olmalısınız. Unutmayın; mutlu anne-babalar daha mutlu çocuklar yetiştirebilecektir. Mutlu olmanız ve mutlu etmeniz temennisi ile.

Vesselam..