Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerde bir tv programında "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı, TEOG, YGS, LYS ve benzeri sınavlar ile dershanelerin kaldırılmasını iktidara geldiğinden bu yana hep dile getiriyor.
Bu konuya, yakından duyarlılık gösteriyor. Çocukların yarış atı gibi yetiştirilmesinden kurtarılmasını istiyor. Ama her defasında sınavlar kaldırılıp, dershaneye olan bağımlılık azaltılacağına daha da artırıldı. AK Parti`nin iktidarı döneminde eğitim alanında birçok reform yapıldı. Ne yazık ki diğer alanlarda sağlanan başarı eğitim alanında yakalanmadı, birçok bakan değişmesine rağmen düşünülen bir türlü gerçekleşmedi. Taki geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın söylemi üzerine dün itibariyle Bakan İsmet Yılmaz, TEOG`un bu yıl yapılmayacağını açıklamasıyla TEOG nihayet kalkmış oldu.
TEOG`un, sıkıntıların devam etmesine yol açan etkenleri ise şöyleydi; sınav yarışı azalmadı, aynı hızla devam etti. Dershaneye bağımlılık azalmadı, daha da arttı. Dershaneler göreceli olarak kapandı, merdiven altına kaydı. Özel liseler çığ gibi arttı.
Diğer yandan eleştirel yaklaşan farklı görüşlere göre de, iktidara geldiğinde ücretli olan okul kitaplarını ücretsiz dağıtan hükümet, özellikle ailelerin eğitim masraflarını azaltmak için mücadele etmesine rağmen yapılan reformlar ailelerin masrafını daha da katladı ve bundan dolayı istenen hedefler gerçekleşmedi.
Peki, ne olacak şimdi?
Aileler, ‘TEOG bu yıl olacak mı olmayacak mı? gibi kaygılar taşırken MEB`in açıklamasıyla bir nebze rahatladı ama şimdiden acaba TEOG`un herhangi bir uygulamanın gelip gelebileceğini merak ediyor.
TEOG sonrası sistem, çoğu öğrenciyi evine en yakın okula 1`inci sınıfta olduğu gibi otomatik kaydedecek sistem olacak gibi görünüyor.
Bu çalışmada devlette bazı liselere giriş için yapılacak “özel” bir sınav da var. Ancak bu sınava TEOG`da olduğu gibi 1.2 milyon öğrenci yerine birkaç yüz bin öğrencinin katılması düşünülüyor. Bu sınava hangi öğrencilerin girebileceği ve kriterler henüz tam belirlenmiş değil.
Yapılan açıklamaları olumlu buluyoruz. Öğrencilerin küçük yaştan itibaren test manyağı olmalarını istemiyoruz, çocukluklarını yaşamaları gereken zamanlarını sınav stresi ile değil arkadaşları ve ebeveynleri ile geçirmelerini temenni ettiğimiz için TEOG`un kalkmasını istiyorduk ki kalktı. Tabi şartımız yeni gelecek sistemin yeni sınavlar getirmemesi. Umarız ve temenni ederiz ki yeni sistem öğrenci ve velilerin hayrına olur, eski düzenlemeler gibi çocuğu yarış atı gibi yarıştırmaz, her öğrencinin kapasite ve ilgi alanına hitap eder.
Vesselam...