Kocasının araba, oyun ve eğlence düşkünü olduğunu belirten hanımefendi okuyucumuz şöyle diyor:
“Dört yıldır evliyiz. İki kızımız var. Eşim uzaktan bir akrabamızın oğlu. Ancak onu daha önce tanımıyordum. Evlendikten sonra çok normal biri olmadığını anladım. Eski model bir arabası var ama sanki o arabasıyla evli, karısı, çocuğu biz değil de arabasıymış. Sürekli bir şeyler takıyor, süslüyor, işi gücü arabanın sağı solu, tekeri, sesi, ne bileyim tam delisi olmuş.
Bir de kendisi gibi arkadaşları var, onlarla, boş boş geziyorlar. Arabayı geçtik, kocamın bir de okey bağımlılığı var. Haftanın yarısını ya arkadaşlarıyla ya da telefonunda okey oynayarak geçiriyor. Çocuklarıyla neredeyse hiç ilgilendiği filan yok. Onları kucağına bile almıyor. Ben dayanamıyorum, kızıyorum, bu sefer de arabasına binip gidiyor.
Günde bir paket sigara içiyor, bir de nargilesi var. Evin her tarafı araba motor resimleri ve maketleriyle dolu. Bazen akraba filan geliyor şaşırıyorlar. Anneme anlatıyorum, sabret bunlar gençlik hevesleri zamanla geçer diyor. O kendince yaptıklarından zevk alıyor ama ben bu gidişattan çok bunaldım, ne yapacağımı bilemiyorum..”
Okuyucumuzun kocasıyla ilgili atladığı iki husus var. Birincisi yaşı, ikincisi ise işi. Bunu şunun için söylüyoruz. Ergenlik döneminin zamanla hafiflemesi beklenen aşırı tutku ve alışkanlıklarının ileriki yaşlara sarkması gibi bir durum varsa burada söz konusu kocanın çok genç olduğu tahmin edilebilir. Ancak bunu elbette ki sadece gençlikle değerlendirmek de doğru değil.
Evlenen erkeğin evi, eşi ve çocuklarıyla ilgili sorumluluklarını hafifletecek her türlü keyfi meşguliyetlerin ailede ciddi sorunlara yol açtığı bir gerçektir.
Meşru eğlenceler için de sınır yine haklar ve sorumluluklardır. Eşinin ve çocuklarının hakkı olan zamanı ve ilgiyi arabaya, oyuna veya rasgele arkadaşlarına ayıran bir erkek aile ve mesuliyet konusunda bilinçlendirilmelidir. Ona bunun bir vebal olduğu ve Allah`tan korkması gerektiği hatırlatılmalıdır.
Okuyucumuz, kocasının bu yaptıklarından rahatsız olduğunu kendisine sık sık ifade etmelidir. Bunu yaparken onun ilgisini bahsettiği alışkanlıklar yerine kendisine çekmek için özel bir çaba harcamalıdır.
Kocasının anormal tutum ve davranışlarından öncelikle haramlığı sabit olanları azaltıp zamanla bütünüyle terk etmesi için doğru aileleri birlikte ziyaret edebilir. Kocasının özellikle dışarda geçirdiği vakitlerinde de yanında olmayı da deneyebilir.
Yakınınız hata yaptığında evvela hikmetle, muhabbetle ve ısrarla düzeltmeye niyet ederseniz, Allah size yardım eder.
Dua bekleriz.