Nomofobi; İngilizce “No Mobile Phobia” cümlesinden türetilmiş, modern çağın hastalıklarından biri olan, özellikle teknolojinin içinde doğan yeni neslin büyük bir oranında görülen bu hastalığa, geçen yazımızda değinmiştik. Bu yazımızda ise Nomofobi `den korunma/kurtulma yollarından detaylı olarak el bahsedeceğiz inşallah.

Psikologların ciddi anlamda konu hakkında mesai harcadığı, çözümler üretmeye başladığı ve önerilerde bulunduğunu görmekteyiz. Peki, bir insan neden cep telefonu olmadığında kendini korumasız/ savunmasız hisseder? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bu tip insanlar da telefonsuz geçen her an ıssız bir adada geçen zamana benzetilerek temelinde “yalnızlık”, “içine kapanma”, “kaybolma”, “çaresizlik” vb. duygular yatmakta… Sonuç olarak hastanı baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes alma zorlukları, mide krampları gibi bir takım sıkıntılı haller yaşadığı görülmektedir.

Her fobide olduğu gibi bunda da en önemli olan farkındalıktır. Kişinin cep telefonuna olan bağımlılığını görebilme/ fark edebilme erdemliğine sahip olması gerekir. Korkularından kurtulmanın ilk adımını oluşturur farkındalık. Nomofobi hastalığının kendinizde var olduğunu bildikten sonra yapmanız gereken, Nomofobi hakkında bilgi edinme, araştırmalar yapma, geniş çaplı bir ar-ge oluşturmanızdır.

İki şekilde  tedavi edilebilen Nomofobi, bir psikiyatr gözetiminde “mahrum bırakılma” yöntemiyle tedavi edilebildiği gibi her gün kademeli olarak kullanım süresini azaltarak, kendinizi cep telefonundan soyutlayarak da kurtulmanız mümkün. Mesela gün içinde sadece aramalara cevap verin. Siz kimseyi aramayın ya da mesaj atmayın. Aklınıza cep telefonu geldiğinde farklı şeyler yapmayı deneyin. Örneğin kitap okuyun. Yürüyüşe çıkın. Farklı sportif aktiviteler yapın. Kısaca sizi cep telefonuna bakmaktan/kurcalamaktan alıkoyacak ne varsa onu yapın. Bunları yaptıktan sonra zamanla kendinizi bağımlı olmaktan kurtulmuş olarak göreceksiniz. Son olarak şunu söylemem gerekir ki; cep telefonunu, o sizi kullanacağına (kendisine bağımlı kılacağına) gerçek anlamda siz onu olması gerektiği kadar kullanın.

Selam ve dua ile…