Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu yıl yaz Kur'an kurslarında 2 milyon 400 bin öğrencinin eğitim aldığını söyledi.
Aynı şekilde TUGVA; Halk Eğitim, Milli Eğitim Din İşleri Genel Müdürlüğü ile imzaladığı protokol sayesinde bu yıl 163.000 öğrenciye okullarda Kur'an-ı Kerim eğitimi verdi.
Bununla beraber çalışma yaptığı illerdeki belediyeleri, Gençlik Spor il müdürlüğünü, il milli eğitim müdürlüklerini, ilçe milli eğitim müdürlerini çalışmalara dahil ederek Kur'an-ı Kerim eğitimi ile beraber sosyal etkinlikleri de profesyonel bir şekilde gerçekleştirdi.
Özellikle bizim dikkat çekmek istediğimiz konu, Kur'an-ı Kerim eğitiminin okullarda verilebilmesi ve bu güzel çalışma için ildeki tüm imkanları seferber edebilmek... Yıllardan beri her yaz Kur'an kursu açıldığında, bu işin sadece bir cami imamı ve bir müezzinle olmayacağını, bir cami imamı ve bir müezzinin yüzlerce çocuğu okutamayacağını, bunun eğitim öğretimin mantığına ters olduğunu, bu kadar büyük bir yükü bir cami imamına ve bir müezzine bırakmanın doğru olmadığını birçok yazımızda ifade ettik.
Yaz Kur'an kurslarını daha etkin ve faydalı kılabilmek için belediyelerin, valiliklerin, il milli eğitim müdürlüklerinin imkanlarını da bu işe dahil etmek gerekliliğini defalarca söylemiştik; yazıp çizmiştik. İşte bu hayalimiz kısmen de olsa gerçekleşti. Emeği olanlardan Allah razı olsun.
Aynı şekilde Peygamber Sevdalıları da Türkiye geneli bir protokol imzalamasa da yerel bazda il milli eğitim müdürlükleri ile protokoller hazırlayarak yaz Kur'an kurslarında eğitim verdiler.
Yine çeşitli İslami vakıf ve dernekler de yaz Kur'an kurslarında; çocukların eğitim alması için Vakıf binalarında, dernek salonlarında, eğitim öğretim yapılabilecek hemen hemen her yerde Kur'an eğitimi verdi. Yani bu yaz 3 milyondan fazla öğrenci Kur'an eğitimi aldı diyebiliriz. Ki bizim tespitimize göre Diyanetin camilerde Kur'an dersi alan öğrenci sayısı 2 milyon 400.000'den çok çok fazladır. Hatta iki katıdır, diyebiliriz. Çünkü yaz Kur'an kurslarını gezenler, camileri ziyaret edenler görürler bilirler ki kayıtlı olan öğrenci sayısı 15-20 tane iken kursa gelen öğrenci sayısı 100'dür, 200'dür bunu da belirtmek lazım.
Bakın Milli Eğitim'de çalışan okul idarecileri, öğretmenler çok iyi bilirler. Yaz döneminde açılan DYK'lar, kurslar; genellikle öğrenci katılımının az olmasından dolayı kapatılıyor. Yaz döneminde, Türkçe dersi için matematik dersi için veya diğer dersler için gelen öğrenci sayısı 5 veya onu geçmez; fakat Kur'an kurslarına baktığımızda camiler dolu, okullar dolu, dernekler dolu, vakıflar dolu… Yani halkımız Kur'an'a teveccüh gösteriyor.
Artık bu ülkeyi yöneten yöneticilerin, meclisteki milletvekillerinin, cumhurbaşkanının halkımızın Kur'an'a olan teveccühünü net bir şekilde görmesi gerekir ve bu Kur'an derslerinin okul döneminde de profesyonel bir şekilde çocuklarımıza verilmesi sağlanmalı ve Kur’an-ı Kerim dersi zorunlu ders kategorisine alınmalıdır.
Aslında bunu Diyanet İşleri Başkanlığı talep etmeli ve gündeme getirmelidir. İslami sivil toplum kuruluşları, bu milletin derdini dert edinen, bu milletin değerlerine sahip çıkacağına yemin eden milletvekilleri bunu dile getirmelidir.
Halkımızın Kur'an'a olan teveccühü görmezden gelinmemeli, artık bu iş, niçin yazın sıcağına bırakılsın ki? Çocuklarımız, eğitim öğretim döneminde de Kur'an eğitimini rahatlıkla almalıdırlar. Bu konu, bizim değerlendirme raporu yazarken yetkililerin dikkatini çekmek istediğimiz birinci husustur.
Kur'an eğitimi gibi çok mühim bir eğitim; bir vakfın, bir derneğin hatta Diyanet İşleri başkanlığının tek başına becerebileceği bir iş değil; çünkü bu iş dünya ve ahiret saadetimize vesile olacak derecede büyüktür. Bu vesile ile Kur'an eğitimini dert edinen bütün paydaşların; başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere vakıfların, Milli Eğitimin ortak bir akıl oluşturması gerektiğini buradan ifade etmek istiyoruz. Kur'an eğitimini kimsenin insafına bırakamayız. Kimsenin kabiliyet ve yeteneklerine bırakamayız.
Ortak aklı kullanarak ve ülkemizdeki tüm imkanları seferber ederek 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızın Allah'ın kitabını öğrenmesine vesile olmak dileğiyle, Allah'a emanet olun...