Aziz Müslümanlar, değerli müminler! Hac mevsiminin gölgesi üzerimize düştü. Mübarek günler ve geceler bizi kuşattı. Allah'ın üzerine yemin ettiği 10 gecenin içindeyiz. Pek yakında duaların geri çevrilmeyeceği Arefe gününü bayram gecesine bağlayan Zilhiccenin 10. gecesine kavuşacağız. Bugünler Allah'a yaklaşma günleridir. Kurbiyet günleridir. Günahların affedilip temiz bir geleceğe erişmeye vesile olan günlerdir. Yenilenme günleridir. Yeni bir yıla tertemiz bir şekilde kavuşmaya vesile olacak günleri yaşıyoruz. Bugünler geçtikten sonra uzun bir süre mübarek gün ve gecelere hasret kalacağız. 3 ay sonra bir gece mevlit kandili var. Onun dışında ta Recep ayına kadar beklemek zorunda kalacağız. Allah'ın sofrasının açıldığı günlerin içindeyiz. Sofra kalkmadan sofraya oturmalıyız; sofra kalktıktan sonra da karnını doyuramazsın. Bu yüzden bu mübarek gün ve gecelerde amel ve ibadetlerimizi artırmalıyız. Özellikle Arefe gününde mutlaka oruç tutalım. Bu orucun sevabı çoktur. Arefe gününü bayrama bağlayan gecede ibadetlerimizi arttıralım, tövbe istiğfarımızı çoğaltalım. Bayram namazı ile beraber şehit Yasin Börü'nün amelini 4 gün boyunca elimizden geldiğince yapmaya çalışalım. Şehit Yasin Börü'nün şehit olmasına vesile olan ameli neydi, diye soracak olanlar olursa, kısaca şöyle sıralayalım:

1-Kurban bayramının 1. günü bayram namazından hemen sonra fakirlere ulaştırılmak için Müslümanların kesmiş olduğu kurbanların derilerini topluyordu. Bu derileri ilgili vakıflar aracılığıyla bozulmadan satılmasını sağlıyordu. Hem kurban derileri telef olmuyor hem oradan elde edilen gelirle fakirlerin, mazlum insanların ihtiyaçları gideriliyordu. Yasin’in bu ameli; ayrıca kurban derileri ülke ekonomisine kazandırılarak kurban derilerinin telef olmasına engel oluyordu. Bir de kurban kesen insanların bu kurbanı Allah için kestiklerini hatırlatıyor, “Allah kabul eylesin, Allah mübarek eylesin!” diyerek insanlara bu amelini Allah için yaptıklarını fark ettirmeden hatırlatıyordu.

2-Kurban derisi topladıktan sonra işi biter bitmez, Müslümanların emanet ettiği kurbanların kesilmesi için vakıflara yardıma koşuyordu. Kimi zaman kesilmesi için kurbanı getiriyor, kimi zaman kesilen kurban için tekbirler getiriyor, kimi zaman kesilen kurbanın ayaklarını tutuyor, kimi zaman derisinin yüzülmesine yardım ediyor, kimi zaman etinin parçalanmasına yardım ediyordu; o küçük elleriyle.

3-Kurban kesimi biter bitmez kurbanların parçalanıp poşetlenmesine yardım ediyordu.

4-Daha sonra poşetlenen kurban etlerinin fakirlere ulaştırılması için yatsı namazlarına kadar durup dinlenmeden çalışıyordu.

Evet, Yasin bu işleri yaparken yoruluyordu, üstü başı kirleniyordu, vücudu kurban eti kokusu ile hatta kurbanın kan kokusuyla kokuyordu. Namazını kılabilmek için yanında taşıdığı temiz elbiselerini giyiyor, namazını bitirir bitirmez, kurban kesimi için giydiği elbiselerini tekrar giyiyordu. Evet, Yasin Kurban Bayramı’nı böyle geçiriyordu.

İşte, Yasin’i şehadete götüren ameller bunlardır. Bu amel Allah-u Teala'nın o kadar hoşuna gitmiş olacak ki gencecik Yasin'in şehadete ermesine vesile oldu.

Şehadet şerbetini arzulayanlar, öyle uzaklarda; büyük cenklerde aramasınlar onu. Şehadet, Allah yolunda O’nun rızası ve hatırı için gayret gösterirken gelir. Şehadet, müminlerle beraber yol yürürken gelir. Şehadet, millet temiz elbiseleri ile gezip dolaşırken Allah yolunda bir şeyler taşırken gelir. Şehadet, temiz ve mütevazı bir kalbe sahip olanlara gelir. Şehadet; gayretli ve ceht sahibi fedakar insanlara nasip olan bir nimettir. İşte Yasin Börü'yü şehadete götüren ameller birçok insanın küçümsediği, bayram günleri sıvışıp kaçtığı; kurban etine elini bile vurmak istemediği bu amel vesilesi ile geldi.

Buradan bütün kardeşlerimize; küçük-büyük bütün arkadaşlarımıza, sesleniyoruz: ‘Allah rızası için Kurban Bayramı’nda boş durmayalım. Bayram namazının bitiminde kurban derisi toplamak için kurban kesmek için kesilen kurbanların etlerini doğramak için ve poşetlemek için poşetlenen, hazırlanan, paketlenen kurban etlerinin fakir fukaraya ulaşması için 4 gün boyunca çalışalım; gayret edelim. İş bölümü ile ilgili kardeşlerimizle istişare ederek hareket edelim; fevri, bireysel davranmayalım. Birlikten kuvvet doğacağını unutmayalım. İş seçmeyelim, kardeşlerimiz bize hangi işi vermişse onu yapalım. Kısaca ete kemiğe bürünüp Yasin olalım.

Allah'ım seni razı edecek ameller işlemeyi, bize nasip et. Sonra da şehadete ermeyi bize ihsan eyle, hayırlı bereketli uzun bir ömrün neticesi şehadetle sonuçlansın Allah'ım!

Bayramınız mübarek olsun, dualarda buluşmak dileğiyle...