Salgından dolayı birçok nimetten yoksun kaldığımız gibi arkadaşlarımızla birliktelikten de mahrum kaldık. İzolasyona dikkat etmek elbette önemlidir. Fakat arkadaşlarımızı sormamak, onlarla görüşmemek, irtibatımızı kökten koparmak bir Müslümana yakışmaz. Arkadaşlarımıza ulaşmalıyız. Ve onların hal hatırlarını sormalı, dertlerini dinlemeli, bir ihtiyaçları var mı yok mu bunu öğrenmeliyiz. Bu yazımızda arkadaşlık haklarından bahsetmek istiyoruz. Arkadaş kimdir? Sadık dost var mı? Konuyla ilgili derlediğimiz hikmetleri sizlerle paylaşalım:

*Hz. Ali der ki: ‘Sana sadık dostları ve arkadaşları tavsiye ederim. Onları artırmaya bak. Rahat zamanında destek, musibet zamanında ise sığınak olurlar.’

*Allah rahmet etsin peygamberimizin torunlarından Caferi Sadık der ki: ’Arkadaşın yeri ve önemi o kadar büyüktür ki, ateş ehli bile, çok yakın akrabalardan önce onlardan yardım isterler. Yüce Allah şöyle buyurur: ‘Artık bizim için ne bir şefaatçi var, ne de candan yakın bir dost. (Şuara,100-101) *Hz Ömer der ki: ‘İyi dost iyi günde çağrıldığında, kötü günde çağrılmadan gelendir.’

*Bir bilgeye sormuşlar:-Kardeşini mi arkadaşını mı daha çok seviyorsun?

Bilge dedi ki:-Kardeşim, arkadaşım olduğu zaman seviyorum.

*Allah rahmet etsin Hz. Hüseyin’in zahit oğlu Ali, namı diyar İmam Zeynelabidin diğer lakabıyla İmam Seccat der ki: Babam bana dedi ki:

-Yavrucuğum, şu beş kişiyle arkadaşlık etme. Onlarla konuşma ve onlara eşlik etme.

Dedim ki: -Baba bunlar kimdir, bana öğret.’

Buyurdu ki: 1.si: Yalancıyla arkadaşlık etme. Onlar serap gibidirler, uzağı yakın, yakını da uzak gibi gösterirler.

2.si: Fasıkla arkadaşlık etme. Seni bir pula ya da az bir miktara satar.

3.sü: Cimriyle arkadaşlık etme. O, çok muhtaç olduğun bir zamanda sana mali yardımda bulunmaz.

4.sü: Ahmakla arkadaşlık etme. Sana faydalı olayım derken zarar verir.

5.si: Akrabalık bağlarını kesenle arkadaşlık etme. Onun Allah’ın kitabının üç yerinde lanetlendiğini gördüm

*Hz. Ebu Bekir dedi ki: ’ Kötü komşudan evinizi, kötü arkadaştan ziyaretinizi uzak tutunuz. Kötü komşu sırları yayar, kötü arkadaş da insanı rezil eder.’

*Yine Hz. Ali der ki: Seni isteyenden uzak durmaya çalışman akıl noksanlığının göstergesidir. Seni istemeyenin peşinden koşman da alçaklığ

*Bir adam gelir ve Hz. Hüseyin’e şöyle bir soru sorar: -Ey Allah resulünün torunu! Adam bana ‘Seni seviyorum’ dese, beni sevip sevmediğini nasıl anlarım?

*Hz. Hüseyin dedi ki: -Kalbini yokla. Eğer sen onu seviyorsan, o, seni seviyordur. Eğer arkadaşından hoşlanmıyorsan, bil ki arkadaşın ‘Seni seviyorum’ derken yalan söylüyordur.

*Hz. Osman der ki: ‘İyilerle dost ol, kötülerden emin olursun.’

*Hz. Ali şehit olduğu darbeyi aldıktan sonra son nefeslerini verirken Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve diğer çocuklarına şu nasihatlerde bulunmuş: -Yavrularım! İnsanlarla öyle bir ilişki içinde olun ki, görmedikleri zamanlarda sizi özlesinler, sizi kaybettiklerinde arkanızdan ağlasınlar. Yavrularım! Hiç şüphesiz kalpler donatılmış askerlerdir, sevgiyle beslenirler. Aynı durum nefret için de geçerlidir. Daha önce size iyiliği dokunmamış birini sevdiyseniz, onun iyiliğini umun. Daha önce size kötülüğü dokunmamış birinden nefret ettiyseniz, ondan da sakının.

Evet, bu kadar hikmet, dost tanımı ve arkadaş seçimi için kafidir inşallah. İslami bir davası olan değerli okurlarımızın çevresinde, Allah için atan kalplere sahip arkadaşları olduğunu biliyoruz. Arkadaşlarımıza değer verip onları arayıp soralım. Haftada bir de olsa sosyal mesafeyi koruyarak ayaküstü de olsa arkadaşlarımızı ziyaret edelim.

Salgın, arkadaşlarımızın ve toplumumuzun psikolojisini ciddi anlamda etkiledi. İnsanlar, yalnızlık ve kimsesizlikten usandılar. Tedbire devam, önleme devam ama bir metre mesafe de olsa, 10 dakikalık kısa bir süre de olsa arkadaşlarımızı görmeye çalışalım. Hal ve hatırlarını soralım. Arkadaşlık çok değerlidir. Hayata anlam katan dostluk ve arkadaşlıktır.

Allah’a dost olanlara dost olma dileğiyle…