Bismihi Teâla
Eğitim temelli özgün alternatif idealiyle çalışma sahasına koyulan bir STK… İdeal Eğitim Vakfı olarak kapsamlı bir program çerçevesinde iddialı bir çehreyle sahaya çıkan bir sivil inisiyatif… Uygulamaya koyduğu faaliyetler ve ortaya koyacağı etkinliklerle ses getireceği umulan bir takım çalışması… Yani hassasiyet sahibi, ayağı yere basan disiplinlerle ki referans olarak da İslam medeniyetinin sabiteleri alan vakfımız, inancımız o ki; pek çok derde deva sunacaktır.
Memleket genelinde bu ayda da 32 ilde ideal eğitim seminerlerinin ikincisini icraa etti. Onun için gönüllü olan tüm fertlere hem tanıtım hem de katılım noktasında iş düşmektedir. Zira bu amelimizle hem kendi nefsimizin hem de çevremizin istifadesine vasıta olduğumuz için bu eylem, salih amel statüsünde bir hususiyet atfeder.
“Rabbini tanıyan, kendini bilen, ahlaklı; kendisine, ailesine ve topluma faydalı olmaya çalışan şuurlu insanların yetişmesi” ideali ile yüksek bir misyon yüklendiği ortada. Dolayısıyla “birey”, “aile” ve “toplum” düzeyinde programlar organize edeceği gözden kaçmamaktadır.
Geçen hafta dinleyici olarak katıldığım “Sosyal Medya Kullanımı” konulu seminerde müşahede ettiğim bir diyalog; İDEV’in farkını ortaya çıkartması açısından kayda değer bir nüans…
Program sonunda belediye kültür merkezinde ses, cihaz işlerinden sorumlu teknik personelin dile getirdiği cümleler doğrusu dikkat çekiciydi.
Konuşmacıları tebrik ettikten sonra “Hocam buraya her ay içerisinde pek çok programlar düzenlenmektedir. Güncel, eğitim vs. Doğrusu sizin konunun hikmetini -en can alıcı- hususlarını ayet hadislerle pekiştirmenizin, ilişkilendirmenizin farklı ve etkili bir yaklaşım olduğu dikkatten kaçmadı…”
Doğrusu bana göre de İdeal Eğitim Vakfı’nı ayrıcalıklı kılan faktörlerin başında temanın insani ve dini boyutu şeklinde ele alınmasıdır. Açık deyişle hem konunun eğitimcilerce pedagojik yönünün hem de ilahiyatçılarca dini boyutunun işlenmesi… Zira bu bütünlüğün sağlanması ehemmiyet teşkil eder. Seminerlerin iki bölüm şeklinde yani iki konuşmacıya pay edilmesi -insani, dini- boyutu şeklinde koordine edilmesi önemli bir inceliktir.
Genelde alışageldiğimiz seminerler ve konferanslarda ya mana yönü ağır basar ya da madde yönü… Aslında ikisi de tek başına tatmin etmenin uzağında yer alır. İdeal olan, iki alanında söz konusu edilmesi...
İşte İDEV’in yaptığı bu. Ezberi bozmak, ikna edici bir üslupla ‘bamteli’ne dokunmak; fıtri alıcı verici cihazları aktif kılmak… Üstad’ın deyişiyle günümüzde medenilere galebe çalmanın en etkili üslubu iknadır. İkna edilmeyen fert, toplumlar her türlü yozlaşmaya ve aşınmaya müsait hale gelir. Bundan dolayı bedel ödemiş, sözden çok sair vasıflarıyla numune kadroların varlığına cidden ihtiyaç vardır. Bu minvalde toplumun tüm kesimleriyle bu programları buluşturmak adına ciddi iş düşer gönüllülere…
Kalın sağlıcakla…