Tesettürün kadınların ruh ve psikolojileri üzerinde müspet etkileri oldukça fazladır. Bugüne kadar yapılan araştırmalar bunu açıkça ortaya koymaktadır. Kadınların tesettürleri ve iffetleri büyük set ve aşılmaz duvar niteliğinde olup, bunun gölgesinde her türlü zillet ve hakaretten kurtularak güvenlik içinde yaşarlar.

İslam dini, tesettürü farz kılmakla kadının şehvetperestlerin elinde oyuncak olmasının ve değerlerini yitirmesinin önüne geçmekte, kadının şehvet düşkünlerinin esiri olmasını engellemektedir. Bununla birlikte İslam, meşru mutlulukların yollarını açmaktan da geri durmaz. Ancak bunu da iffet temelleri üzerinde bina eder. Zaten iffet, tesettürün meyvesi niteliğindedir. İffetli bir hayata sahip olunca, zilletten uzak ve emniyet içinde yaşama imkanı doğar. İnsanda düşünsel ve zihinsel bir sürü sorunlar bulunduğu halde bütün bunlar iffet sayesinde ortaya çıkmadan etkilerini yitirir. İffet, insanın kendisini güvenlikte hissetmesine, şeref ve haysiyetini korumasına sebep olur. Bununla mutlu bir hayata sahip olabileceği gibi sağlıklı düşünme ve en ideal kararları verme imkânına da kavuşur.

Kadınlar, erkeklere nispeten daha fazla duygusal olduklarından, psikolojik olarak erkeklerden daha çok etkilenme özelliklerine sahiptirler. Yani dış sebepler onları daha fazla etkilerler. Bu nüfuz ve etkileme kocadan gelirse kadının psikolojik yapısının korunmasına sebep olur. Ancak kadın tesettürsüz bir şekilde erkeklerin bulunduğu alana girerse, onların duygusal ve psikolojik etkilerinin altına girmesi fazla zor olmaz. Böylece psikolojik bütünlüğünü yitirmeye başlar. Neticede de ruhi sorunları baş gösterir.

İslami kaynaklarda tesettürün ve tesettürsüzlüğün psikolojisi üzerinde epeyce durulur. Örneğin Nur Suresinin 60. ayetinde tesettür felsefesi hakkında şu noktalara işaret edilir: “Kadınlar örtünürlerse bu onlar için en büyük hayırdır” Burada geçen “hayır” kelimesi kazanç ve menfaat anlamında olup, bununla irtibatından dolayı hem maddi hem de manevi faydaları kapsamaktadır. Ahzap Suresinin 53. ayetinde ise, tesettürün faydası daha müşahhas hale getirilmektedir:  “Bu (erkek ile kadın arasındaki harimi koruma) hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır.” Aynı şekilde Nur Suresinin 30. ayetinde ise erkeklerin bakışlarını korumalarının tertemiz bir davranış olduğuna işaret edilir: “(Resûlüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır”

Kur`an-ı Kerim, iffetin nihai neticelerini ise “onlar için daha hayırlıdır”, “sizin kalpleriniz ve onların kalpleri için daha temizdir”, “onlar için daha temiz bir davranıştır” lafızlarıyla ortaya koyar. İffetli olmak, çirkinliklere bulaşmamaktır. Neticede kalbin selim olmasına yol açmaktadır. Şuara suresinin 98. ayetinde ise kamil anlamda ifadesini bulur: “Ancak Allah`a kalb-i selîm (temiz bir kalp) ile gelenler (o günde fayda bulur)”

Zira temiz kalp sahipleri, manevi ve ahlaki kirliliklerden temizlenen kimselerdir. Bu da onların gerekli düşünsel ve psikolojik sükûnete ulaşmalarına yol açar. Bu özellikler psikolojide “ruh selameti” olarak ifade edilirler. İslam`a göre selim kalbin kriterleri çok daha derin, kökleri ise Allah`a ve ahiret gününe imana dayanmaktadır. Diğer bir ibareyle, İslam`da psikolojik sağlık çok geniş kapsama sahiptir. Psikologların ifadeleri bunun sadece bir parçasını oluşturur. Ancak kesinlikle söylenebilir ki Kur`an`a göre tesettüre riayet etme ve iffet sahibi olma, psikolojik sükûnetin sağlanmasının yolunu açar.
Resul-i Ekrem (sav) kadınların iffeti hakkında şunları dile getirirler: “Sizin kadınlarınızın en hayırlıları, iffetli olanlarıdır” Bu hadis, Nur Suresinin 60. Ayetinde geçtiği gibi “hayır” kelimesiyle zikredilmekte, iffetli olmaları durumunda kadınların ulaşacakları makama işaret etmektedir. Mutlak hayırdan bahsedildiğinden; bedeni, ruhi, maddi ve manevi değerleri kapsamaktadır.

Tesettürün psikolojik etkileri ile ilgili olarak Hz. Ali (Kv)`nin, Hz. Hasan (ra)`a vasiyetinde Müslüman kadınların tesettürüne işaret edildiğini görüyoruz: “Kadınların tesettürüne dikkat et. Tesettürsüz bir şekilde namahremlerin gözlerine görünmesinler. Zira tesettür konusunda sıkı durmak ve bu konuda taviz vermemek onların sağlıklı ve dirençli olmalarına yol açar.”

Bütün bu açıklamalar, tesettürün kadınların sağlığına, ruh selametine, güvenliğine, duygularının sağlıklı bir şekilde gelişmesine, değer kazanmalarına, gösteriş ve çalım satmalarının önlenmesine, insani ahlakın dayanaklarının korunması için çabalamasına ve ailenin sağlam temeller üzerinde yükselmesine sebebiyet verdiği görülmektedir…