Kadınların tesettüre riayet etmeden topluma çıkmalarının sosyal, siyasi ve ahlaki birçok yıkıcı etkileri bulunmaktadır. Bunlardan belli başlıları şu şekildedir:
1-Kadının Şahsiyetinin Zedelenmesi
Bir toplumda kadınların yüz güzelliği ve örtüden soyunmuş bedeni değer olarak kabul ediliyorsa, bu toplumun kadınlarının bir kısmı toplumun isteklerine boyun eğip her gün daha fazla süslenme ve insanları daha fazla tahrik etmek için farklı yöntemlere başvururlar. Taşıdıkları cazibeleri sergilediklerinden dolayı insani özelliklerini yitirip eşyanın tanıtılmasına sebep olan reklam aracı haline gelmekte ve ruhsuz bir mal halini almaktadırlar.
Bu toplumlarda kadınların şahsiyeti bir oyuncak ya da bir mal gibi değersizleşir. İnsani değerler unutulmaya terk edilir. Bu durumdaki varlık, güzelliğini koruduğu ve cezbettiği müddetçe tüccarların elinde bir kazanç kaynağıdır. Zahiri güzelliklerini yitirince zahiri değeri de uçup gitmektedir. Bundan sonra da bu tür kadınlara fazlalık ve atılması gereken nesne olarak bakmaya başlarlar. Böyle bir ortamda kadınların ahlaki, ilmi ve kültürel özellikleriyle ilerlemeleri bir insan olarak değer sahibi olmaları nasıl mümkün olabilir?
2-Aile Kurumunun Dağılması
Aileler üzerine yapılan istatistiki araştırmalar, kadınların bedenlerinin bir kısmını sergilemelerinin büyük sıkıntılara yol açtığını, çoğunlukla evliliklere son verdiğini ortaya koymaktadır. Oysa tesettür ve iffet kültürünün yerleşik olduğu toplumlarda eşler birbirlerine ait olup aralarında derin bir kalbi bütünlük bulunur. Böyle ortamlarda tek bir kişi gibi bütünleşmiş durumdadırlar. Ayrılmalara nadirce rastlanır. Çıplaklığın serbest, kadınların bir mal gibi muamele gördüğü toplumlarda ise evlilik bağının, mukaddesatının anlamı ve gücü kalmamaktadır. Ailelerin birbirleriyle bağı örümcek yuvası gibi gevşektir.
3-Toplumsal Bozulma
Ailelerde gevşemeler oluştuğu ve aile temellerinde sarsıntılar meydana geldiği zaman kopmalar ve ayrışmalar başlar. Ailedeki bozulmanın şuleleri tedrici olarak toplumun eteklerini kuşatır. Ahlaksızlığın yaygınlaşması, gayrı meşru çocukların artması, cinayetlerin çoğalması, uyuşturucunun çocuk yaşa kadar inmesi … gibi toplumu içten içe kemiren sorunların önemli sebeplerinden en önemlisi kadınların tesettürden yoksun bir şekilde bedenlerini sergileyerek topluma katılmalarıdır.
4-Erken Başlayan Buluğ
Kadınların örtüsüz bir halde toplumda varlık göstermeleri çocukluktan henüz kurtulmayan yeni dimağlarda tahriklere sebep olur. Buluğ zamanından önce başlar. Böyle bir buluğ, yetişmediği halde üzeri boyanan ve yetişmiş gibi gösterilen meyvelere benzer. Erken buluğ, çocuklarda psikolojik sıkıntıların oluşmasına yol açar. Hayata karşı uyuşmazlıklar meydana gelir.
5-Gaflet
Kadınlar, tesettüre riayet etmeden topluma çıkınca ve cazibelerini sergileyince erkekleri cezbetmeye başlarlar. Bu ruhun duygularına baskın gelmesiyle kalplerin içinden Allah sevgisi ayrılır. Gönüllerinde canlanan şehvet duyguları fırtınaların kopmasına sebebiyet verir. Erkeklerin teslim oldukları bu gaflet heva ve hevesin baskısından kaynaklanır. Buna da örtünmesi gereken kadınların ziynetlerini sergilemeleri sebep olur. Farkında olarak ya da olmayarak kadınsal özeliklerinden suiistifade edip erkeklerin gönüllerini heva ve hevese yönlendirerek kalplerde bulunması gereken ilahi aşkın sönmesine yol açarlar.
6-Allah`ın Ayetlerini Hiçe Sayma
Tesettürsüz kadınlar, Allah Teâlâ`nın yasakladığı bu amele devam ederek ve bunda ısrar ederek Allah`ın bu konudaki emirlerini hiçe sayarlar. İnsanlar Allah`ın ayetlerini çiğnedikleri zaman, bu amel yalanlamanın ilk merhalesidir. Şahsın insani ve dini kimliğinin mahvedilmesi anlamındadır. İnsan böyle bir merhaleye sürüklenmişse, yanlışa bir nokta koyup kendisini toparlamalı ve Allah`a karşı yaptıklarından tövbe etmelidir.
“Ayetlerimizi yalanlayanlar ve yalnızca kendi nefislerine zulmedenlerin örneği ne kötüdür” (A`raf 177)
7-Kötü Eğitime Sebebiyet
Genel olarak her toplumun çocukları büyüklerini örnek alarak hayatı adımlarlar. Kız çocuklarının hareketi, büyüklerinin taklidiyle şekillenir. Toplumdaki kadın ve kızların önemli bir kısmı iffetten uzak bir hayat sürdürüyor, bedenlerinin bir kısmını ve saçlarını açarak topluma çıkıyorlarsa ve ziynetlerini namahremlerin huzurunda teşrih ediyorlarsa bütün bunlar toplumun çocuklarının kötü örneklerle karşılaşmak zorunda kaldığını gösterir. Allah`a kulluk çerçevesinde üstün ahlakla yetişmesi gereken yeni nesiller, bozuk ortamlarda şekillenmeye başlarlar. Böylece toplumun geleceği felakete doğru yol bir seyir izler.
Bütün bu ahlaksızlıklara sebep olanların mahşer gününde karşılaşacakları azap da işin diğer boyutundan haber verir.