Üç ayların ilki olan Recep ayı, aynı zaman haram aylardan tek gelen ve ilk aydır. Hakeza büyük hayır ve bereketlerle dolu bilinen gecelerden Regaip Kandili, bu ayın ilk cuma gecesidir. Dolayısıyla mübarek Regaip Kandilini de idrak etmiş bulunuyoruz.

Regaip, “regabe” kökünden gelen Arapça bir kelimedir ve ragabe`nin çoğuludur. Manası, her hangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için yüksek çaba sarf etmek demektir.

Recep kelimesi ise; Arapçada “sabbe” kelimesiyle eş anlamlı olup yukarıdan aşağıya dökülmek anlamındadır. Araplar, çağlayan bir nehrin dağlardan inerek şelaleler halinde döküldüğü yere “münsabb” derler. Bir rivayete göre cennet`te “Recep” diye anılan bir nehir vardır ki, Recep Ayına verilen ismin oraya nisbet edildiği söylenmektedir.

İşte bundan dolayı, Recep Ayı geldiğinde müminlerin hayır defterlerinin sahifelerine nehirlerden şarıl şarıl suların döküldüğü gibi bol bol sevaplar dökülür. Bu anlamıyla Recep Ayı, Allah`u Teala`nın, rahmetinin cuş-u huruşa gelmesi, ikram ve ihsanlarının gürül gürül akıp mümin gönüllere dökülmesi demektir. Bundan istifade eden kulların kalplerini arındırıp cilalaması ve ihya etmesi demektir.

Regaip Gecesi, Recep Ayının ilk Cuma gecesidir. Bu geceye bu ismi, melekler vermiştir. Muhakkak ki, her Cuma gecesi kıymetlidir; ama bu iki gecenin birleşmesiyle bu gecenin kıymeti daha da artıyor. Allah`u Teala, bu gecede müminlere rağbet ediyor.(Aşağıda sunacağımız hadisi şeriflerde görüldüğü gibi) onlara bol bol ihsanda ve ikramda bulunuyor.

Mübarek üç aylarda ve bahusus kandil gecelerinde ihlâsla yapılan dualar inşaallah makbuldür. Bu zamanlarda namaz oruç ve sadaka gibi yapılan ibadetlere her zamankinden çok daha fazla sevaplar yazılır. Allah (cc), günahkâr kullarını bağışlamak için bu ayları, bu geceleri bir bahane yapmış, bir fırsat ve rahmet iklimi kılmıştır.

Bu sebeple her mümin, üç aylara girerken ve özellikle üç ayların içinde münderiç bulunan mübarek Regaip, Miraç, Beraat ve Kadir gecelerinde ibadetinin çıtasını bir az daha yükseltmeli, bir az daha gayret edip rahatını bozmaya çalışmalıdır. Gecelerini teheccütle, gündüzlerini oruçla süslemeli ve elini bir az daha açık tutarak cömert olmalı ki, bu ayların ve bu gecelerin feyiz ve bereketinden en verimli bir şekilde istifade etmiş olsun.

Recep ayının fazileti ve orucu hakkında açık bir ayeti kerime bulunmamaktadır. Ama onlarca hadisi şerif vardır. İşte bunlardan bazıları:

“Recep Ayı Allah`ın ayı, Şaban Ayı benim ayım, Ramazan Ayı da ümmetimin ayıdır.” (Acluni Keşfulhafa: 1/423)

Enes Bin Malik`ten rivayet edilen bir hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Recep ayı girince Allah`ın Resulü (s.a.v) şöyle dua ederdi: “Allah`ım! Receb`i ve Şaban`ı bizlere bereketli kıl ve bizi Ramazan`a kavuştur.” (Ahmed Bin hanbel, Müsned: 1/259)

“Recep ayının ilk Cuma gecesini (Regaip gecesini) ihya eden kimseye, Allah`u Teala kabir azabını tattırmaz. Dualarını geri çevirmez. Ancak şu 7 kişi hariç, onların duası kabul olunmaz. Bunlar: Faiz alıp veren, Müslümanları aşağı ve hor gören, ana ve babasına eziyet eden, meşru dairede Müslüman kocasına itaat etmeyen kadın, insanları baştan çıkaran şarkıcı kadın, lutilik yapan ve zina eden evli erkek, tembelliğinden beş vakit namazı terk eden kimsedir.” Bunlar işlemekte oldukları günahlardan dönüp tevbe etmedikçe onların duaları kabul olunmaz. (Saadeti Ebediye)

Allah`u Teala`nın kulları önüne fırsat olarak koyduğu bu gibi zamanlardan şu şekilde istifade edilebilir: 1- Bol bol Kuran`ı Kerim`i okuyarak

2- Peygamberimiz (s.a.v)`in mübarek duası olan Cevşen`ül Kebiri okuyarak

3- Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbetler ederek

4- Nafile ibadetlerin miktarını başka zamanınkinden artırarak

5- Hayatımızın geçmiş günleri, hakkında muhasebe yaparak

6- Günahlarımızın bağışlanması için af dileyerek

7- Dünya ve ahiretimizin saadeti için dua ederek

8- Darda ve zorda bulunan tüm Müslümanların, mustazafların ve mağdurların kurtuluşu ve Allah düşmanlarının kahrolması için yalvararak gecemizi ihya edebiliriz.