Ramazan için yaptığımız basit ve küçük tavsiyelerin bir benzerini bayram için de yapmak istiyoruz.
Bayram geliyor, elhamdülillah hepimiz sevinç içindeyiz. Elbette bayramın diğer günlerden bir farklılığı ve bunun da bir bedeli olacaktır. Birazcık maddi ve manevi fedakârlık gerekecektir.
Fakat bayram aile fertlerinden birileri için bayram olurken birileri için hüzün ve sıkıntı olmamalıdır.
Eğer daha bayram gelmeden aile reisini bir korku ve panik alıyorsa, adamcağız kara kara düşünmeye başlıyorsa bu nasıl bir bayramdır diye sormamız gerekir.
Öncelikle israfa varan ve bayramları bir faşing, karnaval havasına büründüren harcamalardan söz ediyorum. Lütfen kaçınalım bu çılgın tüketimden.
Dört gözle bayramı bekleyen esnaf bizim söyleyeceklerimize kızabilir fakat birilerimizin sıkıntıya düşme pahasına yapacakları alış verişler diğerlerimizin mutluluğu olamaz, olmamalıdır.
Belki bu konuda küçüklere söz dinletemiyor olabiliriz fakat az çok aklı erenlere bir şeyler söyleyebiliriz. Kendilerinin ve çocuklarının giyim kuşamlarını bayrama denk getirenlere söyleyecek bir şeyimiz yok. Fakat sadece bayramda kullanıldıktan sonra bir kenara atılacak şeyleri satın alırken defalarca düşünmeliyiz. Elbise ve oyuncak mezarlığına dönüşen evlerimizi bir daha gözümüzün önüne getirelim ve Allah`tan korkalım.
Aynı zamanda bayramları zorlaştırıyoruz, bayramlar bazılarımıza gerçekten pahalıya mal oluyor, bu arada hikmetini kaybediyor.
İslam her şeyin kolayını istiyor, Peygamber Aleyhisselam da hayatının her anında bize bunun pratiğini gösteriyor.
Eğer bayram dolayısıyla evin hanımı anormal bir panik içindeyse bu nasıl bir bayramdır. Elbette onlar için bayramın tatlı bir yorgunluğu olacak fakat bunun da bir sınırı vardır. Onlar için bayramdan geriye sadece bir yorgunluk kalıyorsa bayramın ruhuna aykırı bir durumdur bu.
Yani bayramda sadece çocuklar değil büyükler de bayram yapmalıdır. Bu biraz da ailenin diğer fertlerinin üzerine düşen bir görevdir.
Bayramları zora sokmamak, hatta zehir etmemek için mecburi olmayan uzun ve yorucu ziyaretler bir daha gözden geçirilmelidir.
Her bayramda dile getirmeye çalıştığımız bir problemi bir daha hatırlatalım; biz niçin bayram yapıyoruz? Bir ay müddetince arındık, temizlendik, midemizle birlikte vücudumuzun diğer organlarına da oruç tutturduk diye bayram yapıyoruz. Bayramı bahane ederek Allah ve Rasülünü gazaba getirecek kılık kıyafetle sokağa fırlamak ne anlama gelir sizce?
Allah için gücümüz nispetinde buna müdahil olmaya çalışalım.