İslam adına hiç karamsar olmayın, elhamdülillah azımsanmayacak kadar Rabbine şükreden insanımız var.
Lütfen bu söyleyeceklerimi iktidarın lehine veya aleyhine yorumlamayın, ben o pencereden bakmıyorum.
Şükreden insanlarla karşılaştıkça insan ayrıca mutlu oluyor ve kendisi de şükrediyor.
Türkçede ‘şükür’ Allah’adır, ‘teşekkür’ insanlara yani birbirimizedir. Hamd ise sadece âlemlerin Rabbinedir ve içerisinde şükür anlamı olmakla birlikte O’na övgü, yüceltme ve sena vardır, bundan dolayı Allah’tan başkasına hamdedilmez.
Karşılaştığımız insanlara selamdan sonra ilk sorduğumuz “nasılsınız” sorusudur. Her ne kadar bu soruya “elhamdülillah” cevabını alıyor olsak da ben şahsen bunun sadece bir ağız alışkanlığı olup olmadığını öğrenmek babında biraz daha detaylıca soruyorum.
Ve gerçekten insanımızın yürekten “Elhamdülillah, şükürler olsun Rabbimize” dediğine şahit oluyorum. Hatta bazıları söz konusu bu şükrüne inandırmak için; “daha ne istiyoruz hocam, Allah’tan korkalım” diyor ve başlıyor Allah’ın nimetlerini saymaya. Eğer biraz yaşlı ve gün görmüş biri ise bu defa eskiyle kıyaslama yapıyor, şükrünün üstüne şükür ekliyor. Sohbet biraz daha uzayınca sıra çocukların şükürsüzlüğüne geliyor ama elhamdülillah onların bu şekildeki konuşmalarının çocuklarını da olumlu yönde etkilediğine şahit oluyorum.
“Rabbiniz şunu ilan etmiştir ki; eğer şükrederseniz andolsun ki gerçekten size (nimetlerimi) artırırım ve andolsun eğer nankörlük ederseniz şüphesiz benim azabım çok şiddetlidir!”(14/7)
Meşhur bir hadisi serifinde Peygamber Efendimiz (s.a.v); “Kıyamet günü olduğunda mahşer yerinde şöyle bir nida edilir; ‘Ey hammâdûn, ayağa kalkın! Sonra bir gurup insan ayağa kalkar, onların birinin eline bir sancak verilir, onun önderliginde cennete doğru giderler. Sahabe sorar, ey Allah’ın Rasûlü, kimlerdir bu Hammâdûn? Efendimiz de; bütün durumlarda Allah’a hamd edenlerdir.”
Ne mutlu böylesi insanlara. Fakat böylesi insanlarla beraber olanlara da ne mutlu!
Şükreden bir aile içinde olmak ne güzel,
Şükreden bir arkadaş gurubu içinde olmak ne güzel!
Ya bunun tam tersi,
Nankör olmak, şikayetçilikten başka bir şey yapmamak, böylesi insanlarla iç içe olmak! Nankörlerle birlikte yaşamak!
Bunu ölçmek zor bir şey değil, iyi bakın göreceksiniz.