Sözde bayrama kadar ki son on sekiz yazımı zekât ve ramazana ayıracaktım ki uzun zamandan beridir mail üzerinden sosyal medyayla ilgili gelen mesajlar, sorular ve nasihat talepleri bu konunun ertelenmemesi gerektiği kanaatini bende oluşturdu. Aslında yazının başlığı “Sosyal Medya ve Kadın” da olabilirdi. Zira şu aşağıdaki üç sorunun tamamı neredeyse kadınlarla ilgilidir.
2004 yılında Facebook ile başlayan sonrasında Twitter ve İnstagram gibi gittikçe popülerleşen sosyal medya platformlarıyla birlikte ahlakın ve mahremiyetin ne şekilde ayaklar altına alındığı her kesin malumudur. Bu vesileyle müslümanlar olarak artık mücadele etmemiz gereken alanın sadece sokaklarla sınırlı kalmadığına, bir o kadar sanal ortamların da ilgi alanımıza girmesi gerektiğini anlamış olduk.
Şimdi gelelim bu üç önemli soruya;
1- Kadın ve erkekler sosyal medyada kendi resimlerini paylaşabilirler mi?
Sanırım sosyal medyanın en büyük fitnesi ve tehlikesi bu olsa gerek. Bayanların, bu şekildeki paylaşımlarını şer`i açıdan izah etme ihtiyacı dahi hissetmiyorum. Zira Allah (cc) Kuran`ı Kerim`de açık emirle erkekleri, bayanlara bakmaktan nehyederken kadınlara da örtüyü farz kılmıştır. Nasıl olur da bir bayan, her kesin rahat bir şekilde ulaşabileceği bir ortamda resimlerini paylaşarak toplumun ifsadında pay sahibi olur.
Konuyla ilgili erkeklerin paylaşımlarına gelince; şüphesiz bunun tehlikesi de bayanlarınki gibi toplumu bir o kadar ifsat etmektedir. Zira sadece erkekler bayanlara karşı çeşitli hisler içerisine girmez. Bilakis aynı durum bayanlar için de geçerlidir. Sıhhatiyle ilgili bazı âlimler farklı görüş bildirse de birçok sünen tarafından rivayet edilen Abdullah Bin Ümmü Mektûm hadisi mana itibariyle dikkate alınması gereken bir rivayettir. Öyle ki İbnu Ümmi Mektûm, Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)`ın yanına geldiğinde Hz Peygamber eşlerinin saklanmaları gerektiğini kendilerine emreder. Onlar da Mektûm`un âmâ olduğunu söyleyince Efendimiz “sizler de âmâ mısınız?” diye yanıt verir.
Bu sebeple erkekler profil resimleri dışında kurumsal bazı sebepler olmaksızın, yaptıkları her bir fiili ceplerindeki birkaç bir TL değerindeki telefonlarla çekip bu tür ortamlarda paylaşmamalıdırlar.
2- Peki, bayanlar feraceli veya çarşaflı resimlerini paylaşabilirler mi?
Söz konusu bu ikinci soru bana çoğu kez soruldu. Bu kadar sık sorulması, söz konusu paylaşımların müslümanlar arasında rahatsızlığa sebebiyet verdiğine işaret etmektedir. Allah kendilerinden razı olsun, kendilerine Yusuf (aleyhisselam)`ın iffetini bahşeylesin bu soruyu soranların büyük çoğunluğu da erkek genç ve bekâr kardeşlerimiz. Öyle ki bu gençler, bu kızların yüzlerini görmedikleri halde onlara karşı bir takım hisler içerisine girmiş olmalıdırlar ki bu konuda bayanları uyarmam gerektiğini benden istediler
Ben de bu vesileyle bayanlara sesleniyor ve diyorum ki; yapmayın, etmeyin, Allah`tan korkun! Siz kadınlar, erkekleri sadece yüzlerinizle etkilemediğinizi biliyorsunuz. Yüzünüz kapalı olsa dahi, çarşaflı, feraceli olsanız bile isteyerek veya istemeyerek bazen fitneye sebebiyet verebildiğinizi unutmayınız! Bu vesileyle bu şekildeki paylaşımlardan ısrarla kaçının! Hatta bu tür sosyal ortamları kullanmaktan sakının ki Allah size de, genç kardeşlerimiz de rahmet etsin!
3) Yapılan paylaşımlar altında kadın ve erkekler yorumlaşabilirler mi? Veya atılan bu resimler beğenilip, paylaşılabilir mi?
Evet, sosyal ortamlara atılan şahıs resimlerinin veya sosyal paylaşımların getirdiği tehlike de tam olarak budur. Bir bayanın yaptığı hiçbir paylaşım sadece paylaşım olarak kalmaz. Ya da bir erkeğin bu paylaşımlara yaptığı yorumlar, beğeniler ve paylaşımlar hiçbir zaman bu şekilde kalmaz. Muhakkak bu iletişim zamanla farklı boyutlara ulaşacak ve korktuğumuz fitne meydana gelebilecektir.
Buradan bütün erkek ve bayanlara sosyal medya ile ilgili şu tavsiyede bulunuyorum; karşı cinsten gelen arkadaşlık isteklerine icabet etmeyiniz, bu tür istekleri reddediniz. Sosyal medyada illa olmanız gerektiğini hissediyorsanız temel hedefiniz ifsat değil ıslah olsun.
Tabi bayanlardan daha özel bir talebim olacak; Ey Meryemleri, Fatımaları, Aişeleri, Ali, Osman, Ömer, Ebubekir, Hasan ve Hüseyinleri yetiştirenler veya yetiştirmeye aday olanlar sizin sosyalliğiniz; ilminiz, ahlakınız, edep ve hayânız olsun. Bu tür ortamların size ve sizin vesilenizle erkeklere faydasından çok zararı var. Kendinizi bu tür şeylerle meşgul etmeyin!
Teknolojinin, şeytan ve insi avanelerine hizmetkâr olduğu bu fitne zamanında başta âlimler olmak üzere bütün müslümanlara büyük görevler düşüyor. Bu görevlerin en büyüğü de belki sosyal medyanın ıslahıyla ilgilidir.