Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan yumurta neden bu kadar çok tavsiye ediliyor. Besin zenginliği açısından içerdikleri vitamin ve mineraller nelerdir? Her gün bir adet yumurta… Tüm çocuklar başta olmak üzere herkes 1 tane yemelidir tavsiyesinin altında neler yatıyor?

  Yumurta beyazı ve sarısında farklı olmak üzere protein, A, D, E, K, B2, B6 ve B12 gibi vitaminler, kalsiyum, demir, fosfor, iyot, flor, sodyum, potasyum, klor, bakır, kükürt, çinko, magnezyum, manganez gibi mineraller vardır. Yumurta deyip geçmeyelim. Vitamin ve mineral deposudur. Yumurta aynı zamanda bir protein deposudur. Bunu bilen sporcular günde 3-4 adet yumurta yiyerek kas kitlelerini artırmak için vücutlarının ihtiyacı olan proteini karşılarlar. Ortalama 50 gr olan yumurta, protein yönünden 40 gr et ve 175 gr sütün yerini tutar.

 Çocuklarımıza her gün bir adet yumurta yedirmeliyiz. Yumurta çocuklarımızın gelişimi için vitamin, mineral ve protein yönünden yüksek değere sahiptir.

  Yumurtayı bebeklere verirken acele etmemeliyiz. İlk 6 ay sadece anne sütü bebek için en ideal beslenmedir. 6 aydan küçük çocuklarda alerjik etki gösterebilir. Bu, özellikle beyazı için söz konusudur. Altı aydan küçük çocuklarda yumurta beyazı pişirilirse alerjik reaksiyonlar görülebilir. Çocukta alerji görülürse veya ailede varsa 1 yaşın altında yumurta beyazı verilmemelidir.

 Yumurtanın haşlanması sırasında şu duruma dikkat edilmelidir. Sıcak suda haşlanan yumurta pişirme işlemi bittikten hemen sonra soğuk suya tutulmalıdır. Soğuk sudan geçirmenin nedeni kötü bir koku veren ve pişme sırasında açığa çıkan hidrojen sülfürü ortamdan uzaklaştırmaktır.

Ayrıca yapılan araştırmalar buluğ çağından önce akut eklem romatizması olan çocuklarda yumurta tüketiminin düşük olduğu ve bu hastaların diyetlerine yumurta sarısı eklendiğinde hastalığın tekrarlama oranının düştüğü gözlenmiştir.

Yazımı Gazze’de yaşanan bir olay ile bitireyim. İstanbul’da yaşayan Filistinli bir kardeşimiz Gazze’deki ailesi ile konuşuyor. 6 yaşındaki kardeşi ile konuşurken diğer zamanlara göre daha neşeli ve keyfi yerinde olan kardeşine telefonda neden bu kadar mutlu olduğunu soruyor. 6 yaşındaki minik Gazzeli kardeşimiz ise şu cevabı veriyor, Bugün bir tane yumurta buldum.’

Gazze’de açlık son sınırda. Açlık ile insanlar öldürülmeye çalışılıyor. Gazzeli çocuklar bir yumurta bir ekmek parçası ile mutlu olabiliyor. Gazze yetmez gibi şimdi de siyonist çete Lübnan’a saldırıda bulunmakta; sivil, kadın, çocuk ayrımı yapmadan insanları katletmektedir. Ümmet olarak bu durumda mezhep kavgaları ve tartışmaları dışında ne yapıyoruz?